STORTINGSREPRESENTANT: Hårek Elvenes (H) i justiskomiteen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STORTINGSREPRESENTANT: Hårek Elvenes (H) i justiskomiteen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

DEBATT

Knivene slipes mot organisert kriminalitet

En forhastet konklusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladets leder 15.10 hevder at budsjettkuttet i Økokrim er en invitasjon til kriminalitet. En forhastet konklusjon. Regjeringen intensiverer kampen mot organisert kriminalitet i statsbudsjettet. Organisert kriminalitet skal ikke få undergrave samfunnet.

POD vil sammen med Skattedirektoratet etablere et nasjonalt analyse- og etterretningssenter mot økonomisk kriminalitet. Det gir effektiv informasjonsdeling og felles situasjonsforståelse mellom politiet og kontrolletatene. Regjeringen har allerede opprettet sentre mot arbeidslivskriminalitet i Bergen, Stavanger og Oslo. Politihøyskolen skal gi opplæring til Skatteetaten, Tolletaten, NAV, Arbeidstilsynet og politiet i bekjempelse av økonomisk kriminalitet. Kontaktforum for bekjempelse av hvitvasking og terrorfinansiering er opprettet og består av representanter for flere departementer og underliggende etater.

Samordningsorganet forsterkes når Økokrim blir medlem fra 2016. Det gir forsterket kompetanse på arbeidslivskriminalitet og pengesporetterforsking. Tolletaten tildeles 120 nye årsverk og det innføres elektronisk overvåkning på alle grenseovergangene og fergeleier med utenlandstrafikk. Tolletaten skal opprette et eget nasjonalt etterretningssenter med internettilknyttet smugling som spesialområde.

Regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet følges opp i statsbudsjettet. Arbeidstilsynet får 10 mill. kroner ekstra til flere kontroller. Siden regjeringsskiftet er politiet tilført 1400 nye årsverk. Og etterforskningsmiljøene styrkes gjennom politireformen. Regjeringen styrker kampen mot organisert kriminalitet på bred front.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer