Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kniver om skyld

Dagens ungdom må ta ansvar for at deres venner ikke går med kniv på byen. Det må bli tøffere å si fra enn å bli drapsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«SIKTEDE PLEIDE Å BÆRE KNIV». Uttalelsen kommer fra Tor Erling Staff, forsvareren til 19-åringen som er siktet for å ha drept Kristoffer Inderberg Bastiansen utenfor utestedet Catwalk i Oslo forrige helg. Pleide å gå med kniv .

Det er tydelig at noe har forandret seg. Da jeg gikk på videregående - og det er ikke lenge siden - var kniv i beltet et tegn på at du var en av de få friluftsinteresserte som brukte helgene til jakt og fiske.

I dag betyr det noe annet.

JEG VIL KOMME med en påstand. Hadde krangelen utenfor Catwalk skjedd for noen år siden, så hadde den endt med blått øye. Eller i verste fall en hjernerystelse. Men fordi mange i dag går rundt med kniv - uten at de er klar over hvor fatalt resultatet kan bli - er det lett å å bruke den. Og hvem har ansvaret?

Det gikk ikke mange timene etter tragedien forrige helg før første debatt var i gang i «Tabloid» på TV2. Ikke uventet var påstanden at foreldre har sluttet å bry seg om barna sine. Andre populære meninger er at volden skyldes nedlegging av fritidsklubber, manglende satsing på unge eller for få politimenn i gatene.

Men hva med oss sjøl, vi som er ute på byen i helgene? Er det ikke på tide at vi tar ansvar?

DAGENS KNIVFORBUD ender ikke opp i annet enn bøter. Vi har nesten ingenting å frykte om vi blir stoppet av menn i uniform. Nå lanserer Regjeringen et lovforslag om dobling av strafferammen for å ha kniv i linninga ute på gata. Går forslaget gjennom, risikerer du seks måneder i fengsel. Dessuten vil du bli framstilt for varetektsfengsling.

Men selv om skremselspropaganda og straff kan hjelpe, så er det neppe nok. Politiet har sjelden maktet å gjøre noe med holdningene til oss unge - og det er holdningene våre som må endres.

For en del år siden ble det ført en kampanje for å få unge til å slutte med villkjøring langs veiene. Kampanjen hadde én god ting ved seg: Under parolen «Det er ikke tøft å være død» ble ungdom sjøl oppfordret til å gripe inn. Du skulle be sjåføren om å senke farten, selv om du sto i fare for å bli oppfattet som treig av kompisene.

Det er det samme vi trenger å høre i dag. Vi må slutte å legge alt ansvaret på omgivelsene våre, og heller ta det sjøl. Det er oss og våre venner det gjelder.

Du må tørre å si nei når kameraten din har med seg kniv - det må bli tøft å si fra igjen.

Tøffere enn å bli drapsmann.

Hele Norges coronakart