Kniving mellom Andsnes og Ullmann

Få prosent skiller dem i kampen om Grotten.

NY NABO?: Kongen og dronningen vil snart få en ny nabo, og foreløpig holder Dagbladets lesere en knapp på enten Liv Ullmann eller Leif Ove Andsnes som kandidater til å flytte inn i statens æresbolig for kunstnere. Illustrasjon: Kjell Erik Berg
NY NABO?: Kongen og dronningen vil snart få en ny nabo, og foreløpig holder Dagbladets lesere en knapp på enten Liv Ullmann eller Leif Ove Andsnes som kandidater til å flytte inn i statens æresbolig for kunstnere. Illustrasjon: Kjell Erik BergVis mer

I går presenterte Dagbladet et utvalg profilerte kunstutøvere, nominert av Kultur-Norge selv, som potensielle kandidater til å flytte inn i statens æresbolig Grotten.

Avstemningen har nå ligget ute i ett døgn, og i går kveld lå Liv Ullmann, en av Norges største og mest anerkjente skuespillere og regissører, i tet.

Passert Nå har imidlertid Leif Ove Andsnes passert Ullmann, og det er kun få prosent som nå skiller de to.

- Det er utrolig smigrende. Men jeg vil nok uansett bli boende i Bergen.

Jeg synes også det sille vært dumt å gi kunstnerboliogen til en rekende fant som meg, som er mer på reise enn hjemme, sier Andsnes, som har sine favoritter.

- Opplagte kandidater er Jon Fosse og Liv Ullmann, sier han

- Må være folkelig Verken norske kunstnere eller Dagbladets er altså helt unisone om hvem de vil skal ta over nøkleknippet til Grotten. Men i politikken er skillene enda klarere.

Frps kulturpolitiske talsmann fortalte til Dagens Næringsliv i går at han ønsker å gjøre om boligen til et Wergeland-museum.

Men hvis det likevel skulle bli bestemt at det er en kunstner som skal flytte inn, så er Thomsen svært opptatt av at personen skal ha folkelig appell.

- Det vil i så fall være viktig å få en folkelig kunstner med bredde. Han eller hun burde selge godt og appellere til mange. Men det er ikke så lett å få aksept for det i Kunst-Norge, sier Thomsen.

Splittelse i partiet Det har Thomsen helt rett i. Både Krf og Venstre ler av Frps forslag.

- Jeg er helt uenig i at kunstneren må være folkelig. Skal vi gjøre det til en æresbolig for en kunstner må det ikke være fordi han eller hun har vært flink til å samle mye folk. Det må være en kunstner som har betydd noe på nasjonalt nivå, sier Trine Skei Grande.

Partigruppa har likevel ikke konkludert i saken, og lederen vil derfor heller ikke komme med egne navneforslag.

- Men jeg syns jo Pushwagner er en sjarmerende idé da, sier hun.

- Må skape Krfs kulturpolitiske talsmann Øyvind Håbrekke er enig i at folkelig ikke burde være et kriterium.

LESERNES FAVORITT: Skuespiller og regissør Liv Ullmann. Foto: Lars Eivind Bones
LESERNES FAVORITT: Skuespiller og regissør Liv Ullmann. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg er ikke redd for et elitistisk navn. Det er viktig at personen representerer stor kunst. Det er ikke noe poeng at kunstneren skal være folkelig, for ulike kunstformer har ulik gjennomslagskraft.

Håbrekke er mer opptatt av at kunstneren må være skapende, og med nasjonal betydning

- Der er Jon Fosse, Jan Erik Vold, Herbjørg Wassmo og Mari Boine gode kandidater.

- En selvfølge For lederen i kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul (Ap), er det ikke en gang et alternativ å gjøre Grotten om til et museum.

- Norge som en kulturnasjon skal selvfølgelig beholde Grotten som kunstnerbolig, sier hun.

Gjul vil ikke komme med konkrete navn på hvem hun syns ville vært en verdig arvtaker, men er uenig i at kunstneren må være folkelig.

- Det viktigste er at det er en kunstner med høy kvalitet og stor anerkjennelse i utlandet, forklarer Gjul.