Anmeldelse: Oyinkan Braithwaite, «Min søster er seriemorder»

Knivskarpt om seriemorder-søster

De to søstrene i denne knivskarpe og fandenivoldske krimboka har en helt spesiell «arbeidsdeling»: Den ene myrder, den andre vasker etterpå.

HEKTER DEG: Den nigerianske forfatteren Oyinkan Braithwaite har laget en makaber og medrivende krim om to søstre. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
HEKTER DEG: Den nigerianske forfatteren Oyinkan Braithwaite har laget en makaber og medrivende krim om to søstre. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Av og til kan en romans anslag hekte deg totalt. Hør bare på åpningen i Oyinkan Braithwaites «Min søster er seriemorder»:

«Ayoola møter meg med disse ordene – Korede, jeg drepte ham.

Jeg hadde håpet at jeg aldri skulle høre de ordene igjen.»

Kort, konsist og ladet med spenning. Flere av kapitlene i denne spenningsromanen er like korthogne, ofte med ett enkelt, like pregnant ord som tittel. Som «Klor», «Lik», «Kniv» eller «Far». Det gir boka en rytme og et tempo som kler den fandenivoldske humoren i fortellingen.

Elskelig morder

Det er ingen tradisjonell krim den nigerianske debutanten Oyinkan Braitwaite (f. 1988) har skrevet. Alt fra tittelen vet vi jo hvem morderen er.

Spenningen dreier seg snarere om hvem Ayoola skal drepe neste gang, og om søsteren Korede skal klare å forhindre det.

Og, selvsagt, om den bakenforliggende årsaken til drapene.

Dette er historien om to umake søstre fra den øvre middelklassen i Nigerias hovedstad Lagos. De bor sammen med sin mor i en rommelig villa i overkommelig bilavstand fra lagunen under Third Mainland Bridge, et greit sted å dumpe lik. Faren, en beleven forretningsmann som ble rik på å selge bruktbiler som splitternye, er død for bortimot ti år siden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer