STERK KOST: Den ujevne og produktive forfatteren Camilla Läckberg imponerer med sin nye roman.
Foto: Kristian Ridder-Nielsen
STERK KOST: Den ujevne og produktive forfatteren Camilla Läckberg imponerer med sin nye roman. Foto: Kristian Ridder-NielsenVis mer

Knockout fra Läckberg

Som kvinnelige krimforfatter i Sverige har Camilla Läckberg stor konkurranse. Men hun overgår det meste i sin nye bok.

||| BOK: Med en bunnsolid intrige slår Camilla Läckberg virkelig knockout på leseren fra første side i «Fyrvokteren».

Hun forsvarer absolutt tittelen som krimdronning med denne boka, som presenterer flere variasjoner over det ubehagelige temaet «menn som hater kvinner».

VestkystidyllCamilla Läckberg har nådd store leserskarer med de nå i alt sju bøkene om livet i Fjällbacka på den idylliske svenske vestkysten. Her har hun bygd opp en liten fiktiv verden som sentrerer rundt to poler, den ene er forfatteren og hemmafrun Erica Falck, med tilhørende barn, søster, svigermor og ektemann. Sistnevnte er også bindeleddet til den andre polen — Tanum politistasjon.

Her treffer vi flere seriøse og oppegående politifolk (som Ericas mann Patrik Hedström), men til å begynne med er den gamle og udugelige garden dominerende.

Ikke så rart siden politimester Bertil Mellberg selv er en av dem. Läckberg bruker dem som opplagte komiske elementer i bøkene, klønete og klossete mannfolk som ikke skjønner at deres tid er forbi.

MelkesprengVekslingen mellom trivielt dagligliv og kriminalhistorier har til dels vært en stor svakhet ved flere av Läckbergs bøker, hun har gått dypt inn i temaer som bleieskift, melkespreng, tåteflasker og nattevåk og nærmest hatt kriminalintrigen med som en ettertanke. Og det er synd, for Läckberg er en over gjennomsnittet dyktig intrigemaker.

Men skildringene av hverdag med småbarn har nok vært en stor årsak til den enorme suksessen, rett og slett fordi leserne hennes har kjent seg igjen.

Vellykket blandingSiden årets Läckberg-bok heter «Fyrvokteren», er det naturlig at et fyrtårn står sentralt i handlingen. Fyrtårnet på Gråskär er gammelt og nedlagt, men det går mange historier om at det spøker der.

Gamle og hjemsøkte fyrtårn har vært viktige ingredienser i to andre nyere svenske krimbøker, både John Ajvide Lindqvists «Menneskehavn» og Johan Theorins «Nattefokk», og sånn sett er ikke Camilla Läckbergs blanding av hardkokt krim, spøkelseshistorie og familiedrama så veldig original.

Men enhver forfatter som har evnen til å ta flere velbrukte klisjeer og lage nye, overraskende vendinger på dem fortjener applaus. For det har Läckberg gjort i «Fyrvokteren», hvor hun gir oss en ekstremt dyster beretning fra 1870 og samtidig forteller historien om Annie, som har flyktet fra luksustilværelsen i Stockholm til fyret utenfor Fjällbacka sammen med sønnen Sam.

Spa i FjällbackaSamtidig har ordføreren i Tanum en ny storsatsing på gang etter fadesen med realityserien «Fucking Tanum» — nå skal det bli spa i Fjällbacka, og bak prosjektet står ordførerens nye flamme, Vivianne, og hennes bror. Men kommunens økonomisjef, som også kjenner Annie på fyret, har visse innsigelser mot finansieringen. Snart blir han funnet død, og politiet — anført av Patrik Hedström — begynner på en vanskelig etterforskning.

Naturligvis er det også kriser på hjemmebane hos Patrik og Erica, det skulle jo bare mangle, og den håpløse politisjefen Mellberg gjør sine sedvanlige bommerter.

Men denne gangen gjør det ingenting med all hverdagsligheten, fordi Läckberg sjonglerer såpass elegant mellom hovedintrigen og de mer private sfærer at det ikke virker så påtrengende som vanlig. Kanskje har det også noe å gjøre med at det gir et slags pusterom fra det dystre hovedtemaet, om kvinner på flukt fra voldelige menn. Alt i alt en krimroman som både vil glede og skake opp Camilla Läckbergs mange tilhengere.

Anmeldelsen ble trykket i Dagbladet 8. mars 2010.

Knockout fra Läckberg