VALGDUELL: Statsminister Erna Solberg (H) og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) under partilederdebatten på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) i Oslo torsdag kveld.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VALGDUELL: Statsminister Erna Solberg (H) og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) under partilederdebatten på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) i Oslo torsdag kveld. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Knockout til Erna

Jonas var overraskende famlende og lite offensiv i sin første valgduell som partileder.

Statsminister  Erna Solberg og Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre var begge solbrune og blide foran valgkampens første partilederduell. Debatten på DogA i Oslo var regissert av partiene selv, med NRKs Sigrid Sollund som innleid debattleder. Høyre og Arbeiderpartiet gjør slik hverandre til hovedmotstandere i valgkampen. Det kan bli kjedelig for velgerne, siden de to partilederne hele tida illustrerer hvor enige de egentlig er. Og om duellene framover blir som dette, bør kanskje særlig Arbeiderpartiet revurdere om dette er en lur strategi.

Kveldens debatt handlet mest om sysselsetting og arbeidsledighet, med jevne turer innom formuesskatten. En offensiv Erna Solberg tjuvstartet mens programlederen ennå var i innledning. Hun vektla at de visste at behovet for omstilling i norsk økonomi var stort, men mener at endringene kom raskere enn forventet. Slik ga hun Støre en mulighet til å si at de som fulgte med på varslene ikke var overrasket, men så faresignalene komme før utviklingen. Regjeringen kom for seint i gang med tiltak, mener Ap-lederen. Første del av debatten var rimelig jevn.

Men så snakket Støre om sitt yndlingstema formuesskatten, som burde være en paradeøvelse. Arbeiderpartiet har gode argumenter på hånda om skatten som Finansdepartementet sier ikke beviselig virker slik Høyre tror. Men så presterte han å gi statsministeren et kjempepoeng da han brukte en utenlandskeid bedrift som eksempel i debatten. Solberg takket og bukket, satte inn svingslaget at utlendinger ikke betaler formuesskatt, og derfra og ut ble Ap-lederen bare enda mer famlende og anekdotisk.

Solberg brukte mange tall og framstår overbevisende på fakta, trygg og god på detaljer. Dette har tradisjonelt vært Jens Stoltenbergs store styrke, mens Jonas Gahr Støre er bedre på de lange linjene. Debatten avslørte igjen at økonomi kan bli hans akilleshæl.

Skole var et eget tema i debatten, men begge partilederne brukte unødig mye tid før de klarte å synliggjøre forskjellene mellom de to partienes skolepolitikk. Støre unnskyldte rødgrønn skolepolitikk med at de ikke hadde hatt kunnskapsministeren.

Statsministeren fikk inn en rekke klare poeng mot utfordreren, uten at han klarte å gjøre det samme tilbake. Hun var i superslag, knallgodt forberedt på alt Støre kom med og plukket argumentene hans fra hverandre.

Støre virket overraskende dårlig forberedt, upresis og ble flere ganger tatt på fakta av statsministeren. Han virket overraskende preget av stundens alvor i sin første valgduell som partileder.

Avslutningen på debatten løftet blikket til lengre linjer. Støre ble bedre og mer offensiv, men da var duellen allerede tapt på teknisk knockout.

Erna Solberg:

Jonas Gahr Støre: