Knopflers gitar-hevn

LONDON (Dagbladet): Dire Straits er rockhistorie, pengesekken fra «Brothers in Arms» er satt på høyrente og Mark Knopfler fra Glasgow framstår som det han egentlig alltid har vært, en lokal gitarhelt.

Også når rammen er tre utsolgte Royal Albert Hall. 26. juli kommer han til Oslo.

«Calling Elvis» er ingen dårlig start på en konsert der publikum først og fremst er kommet for et gjenhør med et knippe Dire Straits-favoritter.

Før de to timene med Knopfler var denne anmelder redd for å sovne av den kjedelige mannens karakteristiske stakkato gitarplukking, men vår fordomsfulle arroganse fikk seg en på trynet.

Knopfler er han gamle kompisen som alltid har sitti nede i kjelleren og øvd på gitarenes iboende fortreffelighet, men som nå er kommet såpass langt i livet at han ikke behøver å øse av egne soloprestasjoner for å imponere.

Utfordrer

Mike Henderson fra Nashville bidro til at dette ble mer enn hyggelig. Hans country-twang-gitar gjenfødte Knopflers singer/songwriter-klassiskere som «Brothers in Arms», «Sultans of Swing», «Walk of Life» og «Money For Nothing». I tillegg lå Guy Fletcher bak med murmur-dur i keyboard-parken.

Knopfler tør å utfordre lytterne, som kanskje vil høre hitrekka akkurat som den gangen da vi var gutteband. Han har kost seg og rearrangert, lagt inn små gitarfinesser, taktskifter og et sterkere sound. Han gir musikerne frihet til å bruke countryfele, slidegitar, mandolin, trekkspill og bouzouki på de standardlåtene du minst forventer å finne den slags...som «Romeo and Juliet».

Trofast

Knopflers nye album «Sailing to Philadelphia» er solgt i nærmere tre millioner eksemplarer på verdensbasis. Dette albumet viser en musiker som er trofast mot sitt musikalske utgangspunkt, en gitarhelt fra Skottland med referanser han ikke skammer seg over; til blues, bluegrass og countryrock med og uten western.

Knopfler er en slags lastebilsjåfør som leverer varene. En helt enkel pubrocker som tilfeldigvis var sjefen for mastodonten Dire Straits. Greit nok.

Bandsammensetningen - tre gitarer inkludert Marks - viste hvordan forskjellige sjangrer fra populærmusikkens historie utfyller hverandre, samtidig som de utfordrer til duell.

Alt sydd sammen av Mark Knopfler, som ikke var «So Far Away»...«Telegraph Road».

STREITE MARK: Er du ute etter pyrotekniske angrep når Mark Knopfler kommer til Oslo 26. juli, blir du skuffet. Men Dire Straits-mannen evner det mange eldrerockere ikke tør; han plukker originalene fra hverandre og setter dem sammen på nytt uten at de mister grunnrytmen.