Knudsens nidvise

Grete Knudsen synger gamle nidviser omigjen.

Meninger

Gro var en flink administrator, Jens er konfliktsky og Jonas snakker ned til folk.
Timingen kunne ikke vært bedre. For Grete Knudsen. Over ti år etter at hun gikk ut av politikken, mener den tidligere Ap-statsråden tida er inne til å spre mer edder og galle over sine egne i boka "Basketak". Midt i en beinhard valgkamp for Ap, avfeier hun partiets leder og mulige etterfølger som nærmest udugelige. Og selveste Gro, et likestillingsikon for flere generasjoner, blir beskyldt for ikke å ha vært engasjert i kvinnepolitikk.
Men hun var flink til å gjennomføre det vi vedtok, som Knudsen sa så syrlig på boklanseringen i går.

Ouch! Knudsen er en mester i å gi knusende komplimenter. Når hun sier at Stoltenberg er en veldig hyggelig mann, vær sikker, det er ikke godt ment.
Hun stikker der det svir. Bildet av Jens som en konfliktsky teknokrat og Gro som pragmatisk administrator, er skapt av andre før henne. Hun er heller ikke den første som beskylder Jonas Gahr Støre for å være en tilpasningsdyktig høyreavviker.
Derfor finner karakteristikkene klangbunn selv hos velgere som ikke aner hvem Knudsen er.
At Grete Knudsen har opplevd dem slik, er ingen hemmelighet. Selv om Gro tok henne inn som statsråd, var hun aldri inne i varmen. Gro stolte ikke på henne og mente hun fraksjonerte med motstandere i partiet. I den opprivende striden mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg var hun Jaglands svorne allierte og beundrer, og hun bebreider fortsatt Stoltenberg for Jaglands fall.

Nå er det payback time. Jeg er ikke bitter, påstår hun. Heller ikke langsint. Jeg er vant til å ha det slik i Ap, som hun sa.
Det minner om at Ap har forandret seg. Etter åtte år i regjering, har partiet sjeldent vært mer samlet. Det tyder på at ryktene om Stoltenbergs konfliktskyhet er en smule overdrevet. Derimot har han valgt sine slag med omhu.
I motsetning til Grete Knudsen, ypper ikke Stoltenberg til strid. Han synger ikke nidviser.
På 1990-tallet var Grete Knudsen kjent for sine egenkomponerte nidviser. De ble avsunget i seine nattetimer med partifeller og journalister til stede, men like gjerne i dagslys på offisielle tilstelninger. De var som nidviser fremført av en vestlending skal være; onde og innfule, til skrekkblandet fryd for dem som ikke ble rammet. Også Gro fikk gjennomgå. At Gro var sjefen hennes, dempet henne ikke.

Boka "Basketak" er hennes lengste nidvise. Den mangler bare akkompagnement av banjo, og den kunne fremføres som lydspor til ei tid hvor fløyene i Arbeiderpartiet lå i åpen og ødeleggende strid med hverandre. Det var en storhetstid for Grete Knudsen. 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.