AVDUKNING: I helga ble statuen «Knus nazismen» avduket. Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix
AVDUKNING: I helga ble statuen «Knus nazismen» avduket. Foto: Fredrik Varfjell/NTB ScanpixVis mer

Knus debatten!

Hva er styggest: Osvaldminnesmerket, eller kampanjen for å få det fjernet?

Kommentar

Lørdag kveld var jeg innom Jernbanetorget for å se nærmere på minnesmerket som mange, inkludert meg selv, hadde hatt sterke meninger om før de hadde sett det.

Hammeren som knuser hakekorset har utløst alt fra hoderisting til humring, lett forargelse og påstander om at det «knuser byrommet», som Aftenpostens Harald Stanghelle skrev tidlig i forrige uke.

Han var først, og kunne si det sterkest. Men hans innvending var først og fremst estetisk. Stanghelle var nøye med å understreke at den kommunistiske sabotasjebevegelsen Osvaldgruppa fortjener et minnesmerke, noe også myndighetene i 2013 omsider skjønte da alle medlemmene av gruppa ble hedret med utmerkelser av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Det som på tegnebrettet først slo meg som brutalistisk sovjet-kitsch var ved nærmere øyensyn et ganske streit monument. Plasseringen er relevant, siden det var ved Østbanen gruppa utførte en av sine viktigste sabotasjeaksjoner. Granitten er utstyrt med to minneplaketter som forklarer hvem gruppa var, og har en liste over de falne.

Det er ikke mye undertekst ved dette monumentet, men den er effektiv og tradisjonell i budskap og utforming. Hvis det er noe kontroversielt ved den rent estetisk, så måtte det være at den er for tradisjonell. Det er knapt noe argument for å få den fjernet, og ganske følelsesløst - i og med at dette er en del av krigshistorien som langt på overtid får sin rettmessige plass i offentligheten.

Det som står igjen da er en historiedebatt om kommunistenes krigsinnsats, og den er interessant nok. Men det er hvordan monumentet ser ut som har vært det fremste angrepspunktet, og den diskusjonen mener jeg vi nå trygt kan legge død. Ikke fordi alle må være enige i at det ser greit ut, men fordi det ikke er så grusomt heslig at det er nødvendig å krangle om å revurdere plasseringen, skyve det rundt på Jernbanetorget helt til vi tipper det utfor kaia eller bruker det som fyllmasse under det nye hovedbiblioteket. Grunnforholdene der er jo vanskelige, det siger inn vann.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har kastet seg inn i debatten og vil ha politisk kontroll over plassering av kunstverk i det offentlige rom. Vel å merke bare over omfang, begrunnelse og plassering - ikke estetisk utforming. Men det er estetikken som pleier å utløse de mest høylytte reaksjonene, slik som nå. Derfor er forslaget ganske meningsløst - rent bortsett fra at Røsland vil bruke muligheten den midlertidige plasseringstillatelsen på seks måneder for Osvaldminnesmerket gir, til å revurdere monumentet.

Da blir det jo en estetisk vurdering!

Byrommet fylles etterhvert opp av alskens monumenter. Beklageligvis lever vi i en alt for fredelig del av verden som gjør at regimeskifter ikke medfører nedsaging og knusing av gamle kulturskatter. Derfor foreslår direktør for Kunst i det offentlige rom (KORO) at nye monumeter må ha en utgangsstrategi. Exit-strategi. Tja, når foreslår de at man skal fjerne Osvaldminnesmerket? Er 75 år en passende hedersperiode for motstandsgruppa? Lykke til med den debatten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.