DÅRLIG ETTERMÆLE: Tidligere statsminister Tony Blair
DÅRLIG ETTERMÆLE: Tidligere statsminister Tony BlairVis mer

Knusende dom over Blair

Historiens dom er likevel enda mer knusende.

Meninger

Storbritannia undergravde autoriteten til FNs Sikkerhetsråd ved å handle uten å ha sikret seg et flertall for en militær inngripen, heter det fra den offisielle, britiske kommisjonen som har gransket landets deltakelse i Irak-krigen. Under daværende statsminister Tony Blair gikk Storbritannia inn i krigen uten å ha vurdert fredelige utveier for nedrustning. Militær handling var på det tidspunktet ikke siste utvei.

Nesten et år før invasjonen av Irak lovte Blair daværende president George W. Bush i USA å stå ved hans side uansett hva som kom til å skje, går det fram av et brev fra Blair til Bush fra 28. juli 2002.

Blair fikk mange og klare advarsler. Likevel ble følgene av invasjonen undervurdert. Planlegging og forberedelser til et Irak uten Saddam Hussein som president, var helt utilstrekkelig. Man burde ha visst om faren for indre strid mellom folkegruppene i Irak og om faren for ytterliggående islamister, som al-Qaida. Krigen bygde på feilaktig etterretning. Blair og hans regjering framholdt faren fra Iraks masseødeleggelsesvåpen, som viste seg å ikke finnes. Påstanden ble hevdet med langt større sikkerhet enn det var grunnlag for i etterretningsmaterialet. I de fire fylkene sør i Irak som britiske soldater okkuperte, brøt det like etter invasjonen ut plyndring og vold, og britene måtte inngå en «ydmykende» avtale med militsgrupper for å få til en slags ro og orden.

Dette er noe av den knusende dommen som kom i går, etter sju års gransking under ledelse av John Chilcot. Historiens dom er likevel enda mer knusende: Bare se på Irak - og Syria - i dag!

«Verden var og er et bedre sted uten Saddam Hussein», sier Blair til sitt forsvar, og legger til: «Jeg kommer aldri til å gå med på at de som døde eller ble såret, ofret seg forgjeves.» Så fast kan man holde på sine livsløgner.

Blair valgte å stå sammen med Bush og USA og sette igang en ny krig i Irak, mens man ennå var langt unna målet i Afghanistan. Blair splittet EU, hvor han fikk tydelige advarsler fra andre lands ledere. Og til sammen klarte Bush og Blair å berede grunnen for borgerkrig mellom sunnier og sjiaer i Irak. Det har utviklet seg til dagens blodbad i Irak og Syria hvor såvel al-Qaida som Den Islamske Staten (IS) har funnet grobunn. I møte med ofrene for så mange år med lidelser virker uttalelsene fra Blair som om de kommer fra et menneske i en annen verden. Historiens dom blir hard å bære.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.