KOMMENTARER

Knusende dom over Rajoy

Spanias statsminister var politisk død allerede enten han hadde overlevd mistillitsforslaget eller ikke, skriver Einar Hagvaag.

POLITISK DOM: Statsminister Mariano Rajoy forsvarte seg i Deputertkongressen i går mot et forslag om mistillit fra Sosialistpartiet (PSOE). Etter en knusende dom over hans parti i en domostol, falt den politiske dommen over ham blant de folkevalgte i går. Foto: AFP / NTB Scanpix / OSCAR DEL POZO
POLITISK DOM: Statsminister Mariano Rajoy forsvarte seg i Deputertkongressen i går mot et forslag om mistillit fra Sosialistpartiet (PSOE). Etter en knusende dom over hans parti i en domostol, falt den politiske dommen over ham blant de folkevalgte i går. Foto: AFP / NTB Scanpix / OSCAR DEL POZO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter en knusende dom i retten over det regjerende Folkepartiet (PP) for omfattende korrupsjon, kommer nå den politiske dommen over partileder og statsminister Mariano Rajoy. Sist torsdag ble 29 ledere i PP dømt til i alt 351 års fengsel. Dagen etter fremmet Sosialistpartiet (PSOE) under lederen Pedro Sánchez et mistillitsforslag mot statsministeren. I går begynte ordskiftet i Deputertkongressen, og i dag skal det være avstemning. Da kan Sánchez bli statsminister i Spania.

Rajoy er ikke dømt. Men av dommen går det fram at domstolen ikke fester lit til statsministerens vitnemål. Det korrupte nettverket i PP oppsto mens José María Aznar var partileder og statsminister fra 1996 til 2004. Men det fortsatte under Rajoy, mens han dels så en annen vei og og ikke gjorde noe for å gripe inn før han ble tvunget til det.

Denne gang kan Sánchez lykkes med å avsette Rajoy. PSOE får støtte fra venstrepartiet Podemos uten vilkår. Partiet kunne ha avsatt Rajoy og gjort Sánchez til statsminister tidligere, men stilte da temmelig umulige vilkår. Den gang hadde Sánchez støtte fra mellompartiet Ciudadanos (Cs). Til sammen hadde de tre reint flertall i Deputertkongressen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer