KOMMENTARER

Knusende dom over Rajoy

Spanias statsminister var politisk død allerede enten han hadde overlevd mistillitsforslaget eller ikke, skriver Einar Hagvaag.

POLITISK DOM: Statsminister Mariano Rajoy forsvarte seg i Deputertkongressen i går mot et forslag om mistillit fra Sosialistpartiet (PSOE). Etter en knusende dom over hans parti i en domostol, falt den politiske dommen over ham blant de folkevalgte i går. Foto: AFP / NTB Scanpix / OSCAR DEL POZO
POLITISK DOM: Statsminister Mariano Rajoy forsvarte seg i Deputertkongressen i går mot et forslag om mistillit fra Sosialistpartiet (PSOE). Etter en knusende dom over hans parti i en domostol, falt den politiske dommen over ham blant de folkevalgte i går. Foto: AFP / NTB Scanpix / OSCAR DEL POZO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter en knusende dom i retten over det regjerende Folkepartiet (PP) for omfattende korrupsjon, kommer nå den politiske dommen over partileder og statsminister Mariano Rajoy. Sist torsdag ble 29 ledere i PP dømt til i alt 351 års fengsel. Dagen etter fremmet Sosialistpartiet (PSOE) under lederen Pedro Sánchez et mistillitsforslag mot statsministeren. I går begynte ordskiftet i Deputertkongressen, og i dag skal det være avstemning. Da kan Sánchez bli statsminister i Spania.

Rajoy er ikke dømt. Men av dommen går det fram at domstolen ikke fester lit til statsministerens vitnemål. Det korrupte nettverket i PP oppsto mens José María Aznar var partileder og statsminister fra 1996 til 2004. Men det fortsatte under Rajoy, mens han dels så en annen vei og og ikke gjorde noe for å gripe inn før han ble tvunget til det.

Denne gang kan Sánchez lykkes med å avsette Rajoy. PSOE får støtte fra venstrepartiet Podemos uten vilkår. Partiet kunne ha avsatt Rajoy og gjort Sánchez til statsminister tidligere, men stilte da temmelig umulige vilkår. Den gang hadde Sánchez støtte fra mellompartiet Ciudadanos (Cs). Til sammen hadde de tre reint flertall i Deputertkongressen.

Nå har Cs under Albert Rivera kommet i vanskelig knipe. Partiet har to grunnpillarer, kamp mot korrupsjon og mot deling av Spania. De er de klareste motstanderne av katalanske og baskiske nasjonalister og vil ikke stemme sammen med dem. Så langt har partiet støttet Rajoy, men etter dommen er det nesten umulig. På meningsmålingene har det hatt stor framgang og gått forbi PP. Rivera har derfor bedt Rajoy skrive ut nyvalg straks og gå av. For å gi støtte til Sánchez har de krevd å få et løfte om nyvalg snarest og en dato, noe Sánchez vil unngå fordi han da ville miste støtte fra annet hold.

Sánchez får støtte fra noen av de katalanske nasjonalistene, men andre er i tvil. De ser likevel ut til å foretrekke ham, uansett om han støttet å bruke Grunnlovens paragraf 155 for å avsette Catalonias regjering og underlegge landsdelen fjernstyre fra Madrid.

Sánchez har sikret seg 165 stemmer og trenger 176 av de 350 stemmene i Deputertkongressen for å felle Rajoy. Han har hatt «høflighetssamtaler» med både de baskiske og de katalanske nasjonalistene, men uten å kunne gi dem noen løfter for ikke å miste støtte fra andre.

Baskisk Nasjonalistparti (PNV) kan sitte med de fem avgjørende stemmene og er i fryktelig knipe. Dagen før dommen hjalp de Rajoy med å få vedtatt statsbudsjettet. PNV har alltid vært pragmatiske og dyktige forhandlere. For å støtte Rajoy fikk de inn 540 millioner euro til utbygging av høyhastighetstog, flyplasser og havner i Baskerland i budsjettet. Hvis de nå er med på å felle Rajoy, frykter de hevn fra PP, som har reint flertall i Senatet og kan stanse statsbudsjettet der. Det ville være absurd av PP å stemme ned sitt eget statsbudsjett, men det er mulig. Statsbudsjettet skal så tilbake til Deputertkongressen, og der kan det oppstå vansker. PNV har derfor bedt Sánchez love å ikke røre statsbudsjettet. Det har han lovt, fordi det er ikke tid til å lage nytt budsjett, sier han.

Det andre kravet fra PNV er å ikke skrive ut nyvalg for tidlig. PNV frykter en valgseier for Ciudadanos, som er det eneste store partiet som er imot Baskerlands «hellige» særrettigheter. PNV vil ha politisk ro lenge nok til å få satt igang utbyggingene som er lovt i statsbudsjettet. Derfor vil ikke Sánchez love noen valgdato til noen.

Baskerne har i tillegg et historisk samarbeid med katalanerne i Deputertkongressen. Dette fikk riktignok et tilbakeslag da den nå avsatte president Carles Puigdemont ikke ville høre på rådene fra baskerne om å være pragmatisk og unngå et fullt brudd med Spanias regjering i fjor. Men når de katalanske nasjonalistene støtter Sánchez er det vanskelig for baskerne å ikke være med. Dessuten vil det være vanskelig å forklare de baskiske velgerne hvorfor de redder Rajoy etter den knusende dommen over hans parti.

PNV bestemte seg i går, torsdag, ettermiddag for å støtte Sánchez. Hvis Rajoy da finner å ha flertallet mot seg, kan han velge å gå av for å unngå å få mistillit. Da blir det ingen avstemning. I stedet må Sánchez forsøke å forhandle fram et flertall for å bli innsatt som statsminister. Men torsdag kveld så det ut som om Rajoy vil kjempe til det siste.

Uansett utfall var Rajoy nærmest død politisk. Om han hadde overlevd som statsminister, hadde hans regjering heretter fått det enda vanskeligere med å få vedtatt noe som helst i Deputertkongressen. I partiet er det stor uro og angst for framtida.

Etterforskerne kom på sporet av det korrupte nettverket i PP i 2007. Lederen for nettverket, Francisco Correa, som nå er dømt til 51 års fengsel, fikk dem til å gi avsløringene kodenavnet «Operasjon Gürtel», det tyske ordet for «belte» som hans etternavn betyr. Nettverket fikk overbetalte offentlige oppdrag mot å betale svarte penger til PP og ledere i partiet, og noen penger forsvant til utenlandske bankkonti. Kassereren i PP, Luis Bárcenas, dømt til 33 års fengsel og kona til 15, førte dobbelt regnskap for partiet, det ene for svarte penger. Nettverket strakk seg fra Valencia til hovedkontoret i Madrid. PP er ikke dømt som parti, men må betale tilbake et par millioner kroner i ulovlige inntekter.

Samtidig er den tidligere statsråden under Aznar, Eduardo Zaplana, arrestert og siktet for hvitvasking av mer enn ti millioner euro i svarte penger. Og hadde det ikke vært for at hun døde, så hadde også tidligere ordfører i Valencia fra PP, Rita Barberá, vært tiltalt for hvitvasking.

Dette er «Statens havari», skriver Juan Luis Cebrián, avisas grunnlegger, i El País.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer