Y-blokka

Knusende svar: - Toget er gått

Samtidig som demonteringen av Y-blokka er i full gang, forsøker demonstranter og SV å utsette arbeidet. Svaret fra regjeringen gir ingen grunn til å håpe på bevaring.

SNART VEKK: Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo sentrum er i ferd med å forsvinne. Tirsdag demonstrerte et sted mellom 100 og 200 personer ved å lage en sammenhengende lenke fra Stortinget opp til Y-blokka. Reporter: Knut-Eirik Lindblad. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Bevæpnet med grasrotdemokratiets fremste våpenarsenal: kamprop, megafoner, bannere og engasjert oppmøte, ble det tirsdag igjen demonstrert for å bevare den rivingsvedtatte Y-blokka.

Denne gangen ble det laget en menneskelenke. Den strakte seg fra løvebakken utenfor Stortinget og opp til det høye anleggsgjerdet som nå omringer det modernistiske signalbygget i Oslo sentrum.

I henhold til pandemireglene sto ikke demonstrantene arm i arm, men holdt oransje sperrebånd mellom seg.

- Y-blokka er inne i sin 12. time, men den står ennå og det er mulig å snu, sier arkitekt og en av initiativtakerne bak bevegelsen Støtteaksjon for å bevare Y-blokka, Kjersti Hembre, til Dagbladet.

LAGDE LENKE: Lenken gikk fra Stortinget og helt opp til Y-blokka. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet
LAGDE LENKE: Lenken gikk fra Stortinget og helt opp til Y-blokka. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer
LAGDE LENKE: Lenken gikk fra Stortinget og helt opp til Y-blokka. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet
LAGDE LENKE: Lenken gikk fra Stortinget og helt opp til Y-blokka. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer

SV fremmer forslag

Aksjonistene ble servert nytt håp av stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen, Petter Eide (SV). Han møtte demonstrantene i bunnen løvebakken med en nyhet, som også viser hvor komplisert Y-blokka-saken har blitt.

- Jeg vil be Stortinget instruere kommunalministeren om å instruere Statsbygg om å stanse rivingen, fram til Oslo tingrett har behandlet saken i august, sier Eide til Dagbladet.

Målet er å kjøpe seg tid. I april avviste tingretten et krav fra Fortidsminneforeningen og Norske arkitekters landsforbund (NAL) om midlertidig forbud mot riving.

Den endelige rettssaken, hvor gyldigheten av reguleringsplanen og rivingsvedtaket skal vurderes, er berammet i august.

SISTE KRAMPETAK: Demonstrantene samlet seg utenfor Stortinget. Her ser vi arkitekt Kjersti Hembre og Petter Eide i SV. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet
SISTE KRAMPETAK: Demonstrantene samlet seg utenfor Stortinget. Her ser vi arkitekt Kjersti Hembre og Petter Eide i SV. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer

Arbeidet er i gang

Men i mellomtida er Statsbygg i sin fulle rett til å rive Y-blokka, og for dem som vil verne bygget er tida knapp. Arbeidet er nemlig i gang. Demonstrantene klarte ikke å overdøve det tunge industriverktøyet som allerede er i sving bak anleggsgjerdet.

- Det gjør meg opprørt når det pågår demontering av bygget rett under Picasso-veggen, samtidig som det demonstreres. Dette er en siste liten-aksjon og ja, SV er seint ute, men vi gjør et forsøk nå, et siste skrik, sier Petter Eide i Sosialistisk Venstreparti.

- Det er meningsløst at bygget er revet når tingretten skal behandle saken. Domstolen skal ha det siste ord. Vi kan ikke ha det sånn at regjeringen foregriper domstolsbehandlingen, de må respekteres, legger han til.

SNART VEKK: Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo sentrum er i ferd med å forsvinne. Tirsdag demonstrerte et sted mellom 100 og 200 personer ved å lage en sammenhengende lenke fra Stortinget opp til Y-blokka. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet
SNART VEKK: Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo sentrum er i ferd med å forsvinne. Tirsdag demonstrerte et sted mellom 100 og 200 personer ved å lage en sammenhengende lenke fra Stortinget opp til Y-blokka. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer

- Bygget må stå

Dagbladet pratet med flere av demonstrantene tirsdag. Den franske arkitekten Armelle Breuil er sterkt kritisk til Y-blokka skal vekk.

- Bygget må stå. Det virker som kunst glemmes i Norge og at dere fokuserer mer på sport og andre ting. Å rive Y-blokka er å overse norsk kultur. Det er fullt mulig å bevare bygget og samtidig utnytte byrommet rundt på en god måte, sier hun.

Demonstrant Åsne Juve mener Y-blokka er viktig for hele Europa.

- Bygget er svært spesielt og vakkert. Jeg blir emosjonell bare av å prate om det. Å rive det er kulturell bevisstløshet. Vi må være stolte av det vi har og hva arkitekt Viksjø fikk til med dette bygget, sier Juve.

Usikker på flertall

Petter Eide (SV) er ikke sikker på at det blir flertall for forslaget han fremmer tirsdag overfor kollegaene i Stortinget.

- Ap og Høyre vil rive. Blant de andre partiene er det mer åpent. I Oslo bystyre nylig stemte alle andre bortsett fra Ap og Høyre for bevaring. Jeg regner med bred støtte, også i Stortinget, sier Eide.

Y-blokka tilhører den modernistiske stilarten brutalismen, og er nylig plassert på listen over de viktigste truede kulturminnene i Europa av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra.

- Toget er gått

Kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) sier til Dagbladet at forslaget til Eide kommer for seint.

- Toget har forlatt perrongen. Jeg forholder meg til at Oslo tingrett før påske mente at søksmålet (om midlertidig forbud mot riving, red.anm) ikke vil føre fram. De forberedende rivearbeidene er i gang. Kunsten skal tas ned og sikres før sommeren. Deretter starter det synlige rivearbeidet, sier Astrup.

Blir Y-blokka stående får det store ringvirkninger, sier statsråden.

- Å nullstille hele prosessen vil si at ni år med kvalitetssikring og pengebruk er bortkastet. Beholder man departementene spredt slik som nå, krever det helt andre sikringstiltak enn det man ser i offentligheten nå. Det vil si flere stengte gater og konsekvenser for Oslo innbyggere. Y-blokka må dessverre vike, forklarer Astrup.

Y-blokka-saken:

 • 1969: Y-blokka står ferdig i regjeringskvartalet. Det er tegnet av arkitekt Erling Viksjø og omtales som et senmodernistisk hovedverk i Norge. Kunstnerne Carl Nesjar og Pablo Picasso står bak verkene «Fiskerne», som sees på veggen ut mot Akersgata, og «Måken» i vestibylen.
 • 22. juli 2011: Blokka blir skadd i bombeangrepet mot regjeringskvartalet.
 • Juni 2013: Konseptvalgutredningen anbefaler å rive Y-blokka og de andre skadde bygningene. Det vises til høye kostnader ved bevaring og at man kan utnytte plassen bedre.
 • Mai 2014: Regjeringen beslutter at Y-blokka og flere andre bygg skal rives. En årsak er hensynet til sikkerheten, ettersom bygget ligger delvis over hovedveien Ring 1. De to verkene av Nesjar/Picasso skal bevares.
 • Juni 2014: Statsbygg får i oppdrag å starte arbeidet med reguleringsplan for nytt regjeringskvartal.
 • Juni 2016: Forslag til reguleringsplan sendes på høring. Det kommer 140 innspill om å bevare Y-blokka, blant annet fra Riksantikvaren.
 • Oktober 2016: Oslo bystyre behandler reguleringsplanen. Flertallet, Ap og Høyre, støtter riving.
 • Februar 2017: Regjeringen vedtar reguleringsplanen for det nye regjeringskvartalet.
 • September 2018: Regjeringen legger fram ny skisse for regjeringskvartalet.
 • Juni 2019: Stortingsflertallet slutter seg til regjeringens forslag til nytt regjeringskvartal. SV får ikke støtte for et forslag om delvis bevaring.
 • Juli 2019: Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune gir tillatelse til å rive hele Y-blokka.
 • November 2019: Fylkesmannen slår fast at rivingsvedtaket er lovlig, men ber regjeringen vurdere saken på nytt. Det avvises av regjeringen. Senere samme måned blir det kjent at Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal vurdere nye momenter i saken.
 • Desember 2019: Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune gir igangsettingstillatelse til riving til tross for at etaten ønsker bevaring. Etaten ber derfor Statsbygg vente med riving til departementets saksbehandling er ferdig.
 • Februar 2020: Det ikke er grunnlag for å gi utsatt iverksetting av rivetillatelsen, slår regjeringen fast.
 • April 2020: Fortidsminneforeningen, Oslo Arkitektforening og Norske Arkitekters Landsforbund går til sak for midlertidig stans i rivingsarbeidet. De taper i Oslo tingrett.
 • Mai 2020: Forberedende rivearbeid settes i gang.

Kilder: Regjeringen, Statsbygg, Store Norske Leksikon, NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer