Knusende viktig dom

Polen er dømt til å betale erstatning til to fanger i USAs fangeleir på Guantánamo. USA kunne ikke dømmes, men står igjen som hovedskyldig, skriver Einar Hagvaag.

KLAR DOM: Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har dømt Polen for å ha gitt USA lov til å bruke tortur i et hemmelig fengsel på polsk jord og sende to fanger derfra til fangeleiren i Guantánamo på Cuba. Det er egentlig også en knusende dom over USA, som ikke kan dømmes i domstolen. Bildet er fra fangeleiren i Guantánamo. foto: AP / Scanpix /Brennan Linsley
KLAR DOM: Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har dømt Polen for å ha gitt USA lov til å bruke tortur i et hemmelig fengsel på polsk jord og sende to fanger derfra til fangeleiren i Guantánamo på Cuba. Det er egentlig også en knusende dom over USA, som ikke kan dømmes i domstolen. Bildet er fra fangeleiren i Guantánamo. foto: AP / Scanpix /Brennan LinsleyVis mer
Kommentar

Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen (EMD) felte nylig en enestående og banebrytende dom, som nok vil få store følger for andre enn den domfelte, som er Polen. Dommen er en stor seier for rettsstaten, og den har sine innslag av «absurd rettferd», hvor det absurde ikke gjør dommen mindre viktig.

Polen er dømt fordi USA torturerte og mishandlet to personer, som var arrestert ulovlig av USA på mistanke om terrorisme, i et hemmelig fengsel som USA drev i Polen. Polen er dømt til å betale de to ofrene erstatning.

De to sitter imidlertid i fangeleiren Guantánamo på Cuba, som USA driver, men hvor loven i USA ikke gjelder, tilsynelatende ikke folkeretten heller. Dersom de to skulle få lov til å motta erstatning fra Polen, ville det komme dem til fint liten nytte der. Domstolen har videre pålagt Polen å be USA om garanti for at de to ikke kan få dødsstraff. Heri ligger det absurde.

Polen er dømt for å ikke ha hindret USA i å bryte menneskerettighetene på polsk jord. Egentlig er da Polen dømt for medvirkning. Det fører naturlig til sjelegransking i et land hvor innbyggerne i mange tiår var utsatt for statlige overgrep under det kommunistiske regimet. Kontoret til Polens president, Bronislaw Komorowski, kalte dommen «skamfull for Polen» og «ei byrde både for landets finanser og omdømme». Hittil har Polen nektet for dette samarbeidet med USA.

I den såkalte «krigen mot terror» under tidligere president George W. Bush i USA fikk etterretningstjenesten CIA lov til å foreta ulovlige arrestasjoner av mistenkte terrorister i utlandet. De fraktet dem rundt på hemmelige fly og satte dem i hemmelige fengsler i land hvor man så gjennom fingrene på bruk av tortur.

I en rettsstat er dette å ta folk i ulovlig fangenskap, uten lov og dom. Men statlige myndigheter i USA fikk ordre om å drive med dette og i tillegg utsatte man fangene for tortur. Noen lands regjeringer samarbeidet med USA.

I Italia er en CIA-sjef og noen medarbeidere dømt for ulovlig bortføring og medvirkning til tortur av en person som de tok til fange der. De skyldige hadde alle stukket av da dommen falt.

De to personene som omfattes av denne dommen, er Abu Zubaydah, en palestiner født i Saudi-Arabia, som ble arrestert i Pakistan, og Abd al-Rahim al-Nashiri, en saudiarabisk statsborger, som ble arrestert i Dubai. Begge to mistenkes av myndighetene i USA for å tilhøre al Qaida. Den første skal ha hatt overoppsyn med rekrutter til bevegelsen i Pakistan Den andre skal ha planlagt bombe-angrepet mot det amerikanske krigsskipet «Cole» i Aden i 2000, hvor 17 ble drept.

Abu Zubaydah sier han ble tatt til fange i Pakistan i mars 2002 og så flydd til et hemmelig CIA-fengsel i Thailand. Nashiri sier han ble tatt i Dubai i oktober samme år og først flydd til et hemmelig fengsel i Afghanistan og så til Thailand. Derfra ble begge i hemmelighet satt på samme fly til Polen i desember 2002. De endte i et hemmelig fengsel nær landsbyen Stare Kiejkuty, hvor den ene tilbrakte ni og den andre seks måneder. Der ble de, ifølge dommen i EMD, utsatt for «tortur og menneskelig nedverdigende» handlinger før de ble sendt til Guantánamo, hvor de fikk liknende behandling, som Polen dermed også er skyld i, etter dommen.

EMD har dømt Polen til å betale dem 100 000 euro i erstatning hver, pluss 30 000 euro i saksomkostninger til Abu Zubaydah.

Dette er en knusende dom over USA for brudd på menneskerettighetene. Men USA ligger ikke under domstolens jurisdiksjon. President Barack Obama la ned forbud mot denne formen for behandling av fanger straks han overtok. Men det er ikke tatt noe rettslig og politisk oppgjør med dette i USA. Og Obama klarer ikke å få lagt ned fangeleiren i Guantánamo. I USA er lista over hvilke land som samarbeidet med dem fortsatt strengt hemmelig.

Det var Europarådet som gransket USAs behandling av fenger på europeisk jord, og en rapport fra 2008 mistenkte 14 medlemsland for samarbeid. EMD, som holder til i Strasbourg i Frankrike, dømmer over de 47 medlemslandene med 820 millioner innbyggere. Dommen setter presedens. Andre medlemsland som har latt USA holde på med det samme, slipper ikke unna. Enten må de rydde opp gjennom sitt eget rettsvesen eller så kommer EMD og dømmer dem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.