Knuser myten om Birken

- Men du blir sett på som gal.

Birkebeinerrennet eller Birken på folkemunne, er blitt skirennet der menn og kvinner kan la adrenalinet flomme.

Har tatt helt av Siden starten i 1932 har rennet gjennomgått en revolusjon, både i antall deltakere og som symbol på manndomskraft - selv om stadig flere kvinner også deltar.

- Det har for alvor tatt av for Birken de siste ti åra, sier Thor Gotaas.

Han er forfatter bak suksessboka «Femmila», og 23 andre bøker - og nå kommer han med «Birken, historen om det seige slitet». Den er på 593 sider og inneholder 255 bilder, der han forteller hele rennets historie -  et renn han kjenner bedre enn de fleste.

Ti år med hype - Jeg har deltatt 23 ganger, og fått merket hver gang. Men nå står jeg over. Jeg liker ikke å gå på ski med et nummer på brystet. Bryr meg ikke så mye om konkurranseaspektet, sier Thor Gotaas.

Hypen i media er vært enorm de siste ti åra.

- Det har vært veldig mye skriving om Birken og manndomsprøven, der alle finansfolkene deltar. Det er blitt en skikkelig mediehype. Men Birken er for folk flest. Det er ikke noe «finansrenn», selv om man kan få inntrykk av det. Bare to prosent av deltakerne kommer fra finansmiljøet, sier Gotaas.

Kvinnene kommer Birkebeinerrennet er 54 km og går i klassisk stil med start i Rena og målgang på Birkebeineren skistadion på Lillehammer. Fra å være en lokal manndomsprøve i 1932, er det nå mellom 12-15 000 som deltar i rennet.

Nærmere 20 prosent er kvinner.

- Jeg elsker kvinner og heier selvsagt på dem. Kvinner er ikke så opptatt av utstyr som menn. Det er ikke vanskelig å bruke 30 000 kroner på diverse utstyr til Birken. Det kan være jævli dyrt. Vi er en velstående nasjon, det speiler hvor mye penger vi bruker på dette også, sier Gotaas.

En trosretning 1970-tallet var tiåret interessen for Birken eksploderte. I 12-årperioden fra 1969 til 1981 firedoblet deltakermassen seg - fra 1000 til 4000 i løypene. I 1976 kom også kvinnene med for første gang.

- Vi har nærmest et religiøst forhold til langrenn, sier Gotaas.

Han mener at dersom folkelig friidrett er en religion, utgjør langrenn den største trosretningen for det norske folk.

- Langrenn er den perfekte motvekt til «fingring», sier Gotaas og mener med dette alt mulig stillesittende arbeid.

Mye ståhei Han forsvarer at folk bruker både tid og penger på Birken.

- Tilbringer du to timer på ski, blir du sett på som gal, men ingen løfter et øyebryn dersom du er på nettet eller ser tv i to timer. Og bruker en mann 30 000 kroner utstyr og Birken, er han gal. Men om et kvinnfolk bruker 30 000 på klær og sminke, er det helt ålreit, sier Gotas.

Men han innrømmer ta det er blitt vel mye ståhei rundt Birken i enkelte miljøer.

- Jo, og det gjelder visse menn. Det fins miljøer der du ikke kan delta i samtale uten at det handler om Birken. Og Birkebeinerrennet har alltid stått sterkt i Oslo Vest.

Speil på samfunnet Thor Gotaas er en ujålete fyr. Han har en haug med ski, nye og gamle - men er ellers ikke så opptatt av utstyret.

- Jeg kan gå på ski en hel vinter uten å preparere dem.

- For meg er det gleden av å komme ut i naturen det handler om, og det gjelder jo for folk fleste også. Skiidretten er et speil på samfunnet, sier Gotaas.

Havnet i koma Birkebeinerløpet og Birkebeinerrittet har også fristet Thor Gotaas, som forteller at han er en glødende interessert friluftsmann, og det speiler hans forfatterskap. Han har fullført den store styrkeprøven mellom Trondheim og Oslo hele 30 ganger.

- Jeg lå i koma etter en sykkelulykke på 90-tallet, sier Gotaas.

Han omtaler Birkebeinerrittett som nærmest galskap.

- Jeg er blitt syklet og kjørt med så mange ganger. Birkebeinerrittet, når jeg har ligget i tet, så går det vilt for seg. Jeg tør rett og slett ikke lenger, sier han.

Gotaas beskriver nordmenn som en en nasjon av selvpinere.

- Vi liker å slite oss ut, det gir respekt.

SLIK SER DEN UT: - Jeg sykler ikke lenger Birkenrittet, jeg tør ikke etter at jeg falt i koma, sier Thor Gotaas, forfatter bak en ny Birken-bok. Foto: Anders Grønneberg
SNART SESONG: Thor Gotaas, forfatter av flere bøker, kommer nå med «Birken, historen om det seige slitet». Her poserer han i hagen - uten snø - med noen gamle, historiske ski. Foto: Anders Grønneberg
FORAN OVNEN: - Her, foran vedovnen, koser jeg meg og kan sitte og jobbe med bøker og foredrag, sier Thor Gotaas (50) Foto: Anders Grønneberg
54 KM BLODSLIT: Her ser vi hvordan det kan ta seg ut på starten av Birkebeinerrennet. Nå er det kommet en ny bok om dette legendariske rennet. Foto NTB / Scanpix
OLE BJERTNES: -Jeg fikk skia til Ole Bjertnes, en stor skiløper, sier Thor Gotaas.Foto: Anders Grønneberg
BØKER: Da Dagbladet besøkte Thor Gotaas i helga, fikk han en pall med bøker. Foto: Anders Grønneberg