VIKTIG UTGIVELSE: Anne Stener- sen, som til daglig jobber ved Forsvarets forskningsinstitutt, FFI, er ute med ei viktig bok om al-Qaida som knuser mange myter. Bildet er fra 1998 da Ayman al-Zawahri holdt pressekonferanse sammen Osama bin Laden i den afghanske byen Khost. Foto: AP Photo/Mazhar Ali Khan, File
VIKTIG UTGIVELSE: Anne Stener- sen, som til daglig jobber ved Forsvarets forskningsinstitutt, FFI, er ute med ei viktig bok om al-Qaida som knuser mange myter. Bildet er fra 1998 da Ayman al-Zawahri holdt pressekonferanse sammen Osama bin Laden i den afghanske byen Khost. Foto: AP Photo/Mazhar Ali Khan, FileVis mer

Knuser mytene om al-Qaida

Den norske forskeren Anne Stenersens bok om Osama bin Laden og hans islamistiske kumpaner vekker internasjonal oppmerksomhet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Trodde du at al-Qaida først og fremst har vært en terrororganisasjon? I boka «Al-Qaida in Afghanistan» fastslår Anne Stenersen, som til daglig jobber ved Forsvarets forskningsinstitutt, FFI, at dette så langt fra er tilfelle. Hun forteller om en langt mer profesjonell, byråkratisk og målrettet organisasjon enn det som hittil har vært oppfatningen.

Stenersen hovedkilder er tusenvis av interne al-Qaida-dokumenter fra organisasjonens opprettelse i 1988 fram til den amerikanske invasjonen i 2001. Disse ble funnet i leire, dekkleiligheter og gjestehus i Afghanistan etter Talibans fall og overført til det amerikanske forsvarsdepartementet, der mange av dem er blitt avgradertS. Hun har også hatt tilgang til dokumenter funnet av journalister som dekket USA-invasjonen og kildemateriale som er blitt brukt i rettssaker mot al-Qaida-folk. Stenersen har også gjort en rekke intervjuer med afghanere og pakistanere som var tett på al-Qaida i disse åra.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Kjøp tilgang til denne saken uten abonnement. Du belastes kun 99 kr.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn