Knuste drømmer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I mengden av internasjonale bestselgere, er det få som blir mer enn døgnfluer. «Mr. Pip» (2006) av Lloyd Jones fra New Zealand, er av de få. Jones har skrevet en roman lagt i munnen på en 13 år gammel jente fra en stillehavsøy, der Dickens «Store forventninger» spiller en sentral rolle. Den nokså smale boka er nydelig, til tross for sin virkelighetsnære brutalitet

Uhyrlige gjerninger

Tidlig på nittitallet jobbet Lloyd Jones som journalist, og dekket borgerkrigen på stillehavsøya Bougainville. Øya har den rikeste kobbergruve i verden, og regjeringen i New Guinea gikk brutalt til verks for å få kontroll over rikdommen. Den blodige borgerkrigen som fulgte, ble ifølge Lloyd Jones en krig «hvor de mest uhyrlige gjerninger fant sted uten én gang å vekke omverdenens forbitrelse.»

Stormaget modernitet

«Mr. Pip» er lagt til denne borgerkrigen. Den 13 år gamle Matilda bor sammen med sin mor på øya. Faren har reist til Australia for å jobbe for et gruveselskap der. Han er, til den dypt troende morens forbitrelse, blitt en stormaget og litt alkoholisert «moderne» mann. Det var meningen at Matilda og moren skulle flytte etter, men krigen gjør at øya blir isolert. Alle forsyninger utenfra stoppes, skolen stenges og den livredde befolkningen må klare seg på det de har.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer