Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Knuste p-automat med avis på slep

Firda dekket sleggeaksjon mot defekt parkeringsautomat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jarle Steinhovden var forbanna. Han hadde parkert to ganger utenfor Sunnfjord Medisinske Senter i Florø. Den første gangen var alt i orden, men den andre gangen hevder han at automaten var defekt. Likevel fikk han bot.

Steinhovden ringte da lokalavisene - Firda og Firdaposten - og fortalte at han aktet å knuse automaten med en slegge. Han inviterte avisene med for å ta bilder og lage reportasje. Saken endte på begge avisenes forsider i dag. Firda dekket hendelsen, mens Firdaposten - som takket nei til Steinhovden - har på sin forside en sak om at konkurrenten valgte å dekke hærverket.

- Dette var en ytring som vi ikke kunne hindre, men som vi i ytringsfrihetens navn måtte dekke, sier Firda-redaktør Jan Atle Stang til Dagbladet.no.

Sivil ulydighet?

«- Denne skiten skal vekk, sa Jarle Steinhovden og knuste parkeringsautomat i Florø.»

Slik lyder ingressen i artikkelen som har skaffet Firda betydelig medieomtale i dag. Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier blant annet til Bt.no at avisa burde ha takket nei til sleggemannen.

- Sivil ulydighet har jeg stor forståelse for at pressen dekker, men dette dreier seg ikke om aksjonister som viser samfunnsansvar, men om skadeverk, sier han.

Redaktør Stang er ikke enig.

HÆRVERK ELLER YTRING?: Jarle Steinhovdens sleggeknusing av en p-automat har ført til mediedebatt i Sogn og Fjordane.
HÆRVERK ELLER YTRING?: Jarle Steinhovdens sleggeknusing av en p-automat har ført til mediedebatt i Sogn og Fjordane. Vis mer

- Jeg skal ikke si at dette sivil ulydighet, men jeg tror at flere vil se det slik. Dette er en handling som slett ikke gikk ut over liv og helse. Det er en ytring, selv om den er noe spesiell i formen, sier han til Dagbladet.no.

- Ikke pressens oppgave

Etter at Steinhovden hadde knust automaten, gikk han rett og meldte seg til politiet.

Parkeringsselskapet opplyser til Firda at skadene kan koste sleggemannen opp til 100 000 kroner.

Firdaposten har en kritisk dekning av saken i dag. Ifølge Bt.no mener redaktør Svend Arne Vee at det ikke er pressens oppgave å bidra til skadeverk, og oppfordret mannen til å avstå fra å gjøre noe kriminelt.

- Jeg fikk tidlig følelsen av at hærverket ikke ville bli utført, dersom pressen ikke var til stede, sier han til sin egen avis.

image: Knuste p-automat med avis på slep