Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Knuste skulptur til en kvart mill.

- Shit happens, sier kunstneren.

IKKE FORSIKRET: Billedhugger Bård Breivik like etter at skulpturen «Pyramideblokk» deiset i moloen på Flø på Sunnmøre. Tre av beina knakk tvers av i fallet. Foto: Marius Rosbach
IKKE FORSIKRET: Billedhugger Bård Breivik like etter at skulpturen «Pyramideblokk» deiset i moloen på Flø på Sunnmøre. Tre av beina knakk tvers av i fallet. Foto: Marius Rosbach Vis mer

||| (Dagbladet.no) Skulpturen «Pyramideblokk» var nylig utstilt i Finland - med salgsverdi 250 000 norske kroner. Nå står den knust på en molo på værutsatte Flø utenfor Ulsteinvik på Sunnmøre.

Mannen bak er en av Norges mest berømte billedhuggere, Bård Breivik. Han forklarer selv hva som skjedde da det verdifulle verket ble plasseret på moloen i ettermiddag, i forbindelse med en utstillingen i Studio Hugo Opdal.

- Man tar jo sjanser her i livet, ler kunstneren, som ikke virker så veldig lei seg over kunsthavariet.

- Skulpturen skulle stå med 220 graders horisont der Nordsjøen står rett inn mot Flø. Vi brukte de mulighetene som fantes på Flø, og trodde jo at traktorstroppene skulle holde. Men akkurat fem centimeter over bakken gikk det galt, sier Breivik til Dagbladet.no.

Knakk tvert
Dermed deiset det 1800 kilo tunge kunstverket ned på moloen, og tre av beina knakk tvers av.

- Nå får den står her til sjøen tar den. Du vet, det er noe med at «naturen tar tilbake», sier kunstneren.

I løpet av Breiviks 40 år lange karriere har det bare skjedd to ganger tidligere at en av hans skulpturer har blitt ødelagt. Heller ikke denne gangen var verket forsikret.

Gravøl
- Det ville vært helt absurd å jage Gjensidige opp og ned for å forsøke å få noe ut av dem, sier Breivik.

- Blir det gravøl i kveld?

- He-he. Jeg har tatt noen drinker, ja. Det er jo trist at sånne ting skjer, men du kan jo ikke sitte å sutre.

HER GÅR DET GALT: Traktorstroppen ryker og skulpturen på 1,8 tonn deiser i moloen. Foto: Marius Rosbach
HER GÅR DET GALT: Traktorstroppen ryker og skulpturen på 1,8 tonn deiser i moloen. Foto: Marius Rosbach Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling