RASER: Knut Arild Hareide mener NRKs ungdomskanal har en provoserende stil. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RASER: Knut Arild Hareide mener NRKs ungdomskanal har en provoserende stil. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Krf-leder Knut Arild Hareide vil ha mer kristen musikk på NRK P3

Knut Arild Hareide raser mot NRK P3s musikkprofil: - De driver en «motsatt sensur»

Knut Arild Hareide mener ungdomskanalen NRK P3 har valgt en tydelig provoserende verdiprofil.

(Dagbladet): Nylig la lederen av Kristelig Folkeparti ut en Facebook-status som engasjerer mange. Her kommer Knut Arild Hareide med krass kritikk av NRK P3s musikkprioriteringer.

VIL HA KRISTEN MUSIKK PÅ P3: Partileder i Krf Knut Arild Hareide har fått en ny kampsak, mer kristen musikk på NRK P3. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
VIL HA KRISTEN MUSIKK PÅ P3: Partileder i Krf Knut Arild Hareide har fått en ny kampsak, mer kristen musikk på NRK P3. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

«Når topplista til P3 er toppet av låten «Fy faen» bør de vel kunne slippe til litt kristen musikk i riksradioen også?», skriver han, og viser til Hkeem og Temurs superhit «Fy Faen», som har ligget i tung rotasjon på NRK P3 i sommer.

Bakgrunnen er at bandet til Acta Lovsangsskole topper listen over nedlastinger på iTunes med sitt nye album «Mysteriet». Hareide skriver det er artig at lovsangene selger godt, men legger til:

«Ikke så artig at NRK så vidt jeg kan se ikke lister Acta på noen av sine kanaler.»

Innlegget er delt litt over 100 ganger og har fått mer enn tusen tomler opp.

- Jeg synes det er spesielt at NRK velger å ikke spille noen av disse låtene, sier Hareide til Dagbladet.

Vil påvirke

Kritikken fra Hareide kommer samtidig som at flere har reagert på at NRK P3 spiller sangen «Bængshot», med tekstlinjer som oppfordrer til narkotikabruk.

Profiler som Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Hallgeir Kvadsheim, kjent fra «Luksusfellen», reagerer på tekstlinjer som «Bængshot mafakka. Er du hypp på å bli skækk eller? Røyk joint med meg, hoe.»

Thorbjørnsen reagerer på det han mener er dobbeltmoral i bransjen når artist TIX, kjent for sine drøye russelåter, ikke blir listet på P3.

- Dette viser at så lenge noe blir ansett som kult nok av de rette folka, er det ett fett hva innholdet i tekstene er, sa han nylig til Dagbladet.

Managementet til artisten TIX kritiserer også P3s makt i bransjen.

Provoserende verdiprofil

Knut Arild Hareide mener at ungdomskanalen har valgt det han kaller en tydelig provoserende verdiprofil.

- Jeg skal ikke nekte NRK å spille låtene de har valgt, men de driver på en måte «motsatt sensur» når de heller velger å spille låter med mildt sagt krevende verdibudskap, sier han til Dagbladet.

Avisa Dagen har tidligere omtalt saken, og svaret fra P3s musikksjef Mats Borch Bugge var da at de ikke bevisst valgte bort kristen musikk.

Knut Arild Hareide er ikke enig, og ønsker nå utfyllende svar fra statskanalen.

- Jeg har så langt ikke hørt en god begrunnelse for hvorfor NRK velger å ikke spille denne type musikk. Jeg forventer gode svar, eller at de innrømmer at de burde ha spilt lovsangene. Det må være lov å utfordre prioriteringene de gjør, sier han.

Hareide skulle helst ha sett at sanger med budskap som «Fy Faen» og «Bængshot» ikke fikk rotasjonstid på NRK.

- Jeg synes ikke at det er greit at de spilles. Men jeg aksepterer at NRK skal nå bredere enn Knut Arild Hareide, sier han.

- Jeg skal innrømme at dette ikke er mitt fagområde, men politikere er jo folkets røst. Jeg er generelt positiv til NRK og vil kalle meg en venn av NRK, men en kritisk venn.

Hareide mener P3 burde ha et bredere mangfold av personer som vurderer låtene.

- Nå virker det lukket og snevert, og det fanger ikke folkets tanker, sier Hareide.

- Jeg forventer ikke lovsang hele døgnet. Men denne låten toppet Itunes, og da er det rart den ikke når opp i NRK sin vurdering.

KONTROVERSIELL: Russelåtprodusenten TIX - alias Andreas Haukeland - har gjort seg bemerket for sine kontroversielle russelåter. Her stiller han i Staysman & Lazz' musikkvideo for låta «Alle Gutta». Video: Sony Vis mer Vis mer

P3 utspilt sin rolle

Mangeårig musikkmann, Christer Falck, mener P3 har utspilt sin rolle som maktfaktor i musikkbransjen.

UTSPILT SIN ROLLE: Christer Falck mener radiokanalene har mista definisjonsmakta si. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UTSPILT SIN ROLLE: Christer Falck mener radiokanalene har mista definisjonsmakta si. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- P3 var viktigere før. Nå får folk musikkinspirasjon fra så mange kanter, så radiokanalene har mista definisjonsmakta, mener han.

Falck er kjent for tidligere å ha kritisert både VG-lista og NRK P3 for ikke å ha spilt hans artister, men mener imidlertid at radiokanalen har blitt flinkere til å velge ut kvalitetsmusikk.

- Det er få mennesker som er med og styrer musikknorge. Da jeg var i klinsj med P3 for 10-15 år siden, var det fordi de bare lot en liten andel veldig like artister få presentere seg. Det er fortsatt en liten, homogen gruppe som bestemmer hva som spilles. Men de har blitt flinkere, og de har kjennskap til flere musikksjangere nå, mener Falck.

Han avfeier Hareides ønske om at salgstall bør være en indikator på hva som skal inn i spillelistene til radiostasjonene.

- At noe selger mye er ikke et godt argument for å spille sangene på radio. Folk flest eier ikke god smak, da ville radiokanalene bare spilt russehits, og alt ville gå til helvete, sier han.

- Men hvis Jesus-musikken leverer, må de gjerne spille det på radio, men jeg kommer til å skru av. At P3 begrunner musikkvalgene sine med kvalitet er det eneste lure her.

- Monoman kritikken

P3s musikksjef, Mats Borch Bugge, avviser kritikken fra Knut Arild Hareide.

AVVISER KRITIKKEN: Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge kaller kritikken fra Knut Arild Hareide monoman.
AVVISER KRITIKKEN: Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge kaller kritikken fra Knut Arild Hareide monoman. Vis mer

- Jeg ser ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom Hkeems gigantiske hit, «Bængshot» og låtene til Acta Lovsangsskole, annet enn at utsagnet «fy faen» anses for å være vovet blant flere i Norge – også blant kristne. Jeg opplever Hareides kritikk som svært monoman. Fordi vi ikke har listet Acta Lovsangskole, betyr jo ikke det at vi sensurerer dem, skriver han i en epost til Dagbladet.

- Vi har vurdert låtene, og mener de helhetlig ikke er gode og spennende nok for spillelisting. Det er mange parametere som spiller inn når vi vurderer låter. Tekst er bare ett av dem.

Bugge forteller at NRK P3 har en gruppe med fem personer som vurderer hva som skal spilles, med innspill fra ungdom, og at en av oppgavene er å speile og definere ung kultur.

- Vi skal koble unge mennesker sammen. Én måte å gjøre det på, er å gi unge med minoritetsbakgrunn en stemme. Et godt eksempel på dette er Hkeem, som nå er et forbilde for svært mange unge. Det bringer varme og er utrolig viktig i et tidvis polarisert samfunn.

Bugge gir Christer Falck rett i at P3 radio har mista noe av definisjonsmakta si, men mener at kanalen når ut til unge på andre plattformer, for eksempel via nettserien «Skam».