Knut den uredde

Ble nær slått ned av filosof Arne Næss. Fikk fingeren fra Kjell Inge Røkke.

UREDD: Knut Olsen blir av kolleger betegnet som en uredd journalist, og en ener når det gjaldt å fortelle historier. Her utenfor sitt sommerparadis på Hvaler. Foto: Tom Martinsen/Dagbladet
UREDD: Knut Olsen blir av kolleger betegnet som en uredd journalist, og en ener når det gjaldt å fortelle historier. Her utenfor sitt sommerparadis på Hvaler. Foto: Tom Martinsen/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Uredd er det ordet flest tar i sin munn når Dagbladet tar en ringerunde for å få kommentarer på NRK-journalist Knut Olsens bortgang.

Få - om noen - i norsk fjernsyn utfordret debattkonseptet på fjernsyn mer enn Knut Olsen, og få har gjennomført så mange direktesendte debatter som ham.

Provoserte Som programleder innførte han parodier og karikaturer av politikerne som var med i direktesendte folkemøter.

Og: Han ble nær slått ned av filosof Arne Næss da han ledet «Redaksjon 21». Etter å ha intervjuet ham, ville filosofen bokse med Knut Olsen, og det endte med én «rett høyre» - riktignok i all vennskapelighet.

I samme program ble også Kjell Inge Røkke så sint på ham etter et intervju i 1999, at han holdt langfingeren inne i hånden da Olsen skulle takke ham etter sending.

En forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt fikk også så konfronterende spørsmål fra Olsen for hans muslimhets på Internett, at han etterpå fikk «huden full» fra folk på gata.

Særegen stil Som reporter markerte Knut Olsen seg som en med en særegen stil. Reportasjene hans hadde et helt eget formspråk, han tok med seerne på en «reise», noe som etter hvert ble en «skole» også for andre reportere.

Sakene han leverte var krydret med en dramaturgi og en stilsikker språkføring, enten det handlet om lønnsoppgjøret, politiet, eller krigen i Bosnia.

I «brød og sirkus» smeltet politiske debatter sammen med folkemøter, et helt nytt konsept hvor debattene ble krydret med live-band, aktive publikummere og hvor debattdeltakerne ble belønnet med parodier og karikaturer av seg selv.