HEDERSPRIS: Knut Faldbakken ble overrekket den prestisjetunge prisen av kulturminister Hadia Tadjik under prisutdelingen på Gamle Logen i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HEDERSPRIS: Knut Faldbakken ble overrekket den prestisjetunge prisen av kulturminister Hadia Tadjik under prisutdelingen på Gamle Logen i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Knut Faldbakken fikk Brages hederspris

Sjekk alle vinnerne fra kveldens Bragepris.

(Dagbladet): - Omtrent midtveis i kulturminsiterens opplesing, så fikk jeg et klapp på låret, og da begynte jeg å skjønne hva som foregikk, sa en overrasket Faldbakken etter prisutdelingen.

Kulturminister, Hadia Tadjik, var kveldens prisutdeler og leste opp juryens begrunnelse. Juryen vektla blant annet at Faldbakken gjennom sitt forfatterskap stadig har vært aktuell og kontroversiell.

-Jeg tok kulturministerens ord som en blomst i knappehullet. Jeg har aldri skrevet noe for å være provoserende, men jeg har villet sette fingeren på de tingene i vår kultur som jeg syns er ubekvemme. Når det har blitt tatt opp, lest og forstått, så er jeg veldig takknemlig for det. Jeg tar denne prisen som en bekreftelse på at jeg har vært inne på noe, og vil forsøke å fortsette med det, sa Faldbakken til Dagbladet.

Brageprisen ble i kveld delt ut til årets fire beste bøker i fire forskjellige kategorier, på Gamle Logen i Oslo.

Den prestisjetunge litteraturprisen deles ut av stiftelsen Den norske bokprisen og Den norske forleggerforening hver høst, og har til hensikt å hedre ny, norsk litteratur.   

Dette er vinnerne:

Brages hederspris: Knut Faldbakken

I juryens begrunnelse heter det:

BARNE OG UNGDOMSBØKER: Kari Stai vant Brageprisen 2012 i klassen barne- og ungdomsbøker med boken Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake i Gamle Logen i Oslo onsdag kveld. Kulturminister Hadia Tajic overrakte prisen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BARNE OG UNGDOMSBØKER: Kari Stai vant Brageprisen 2012 i klassen barne- og ungdomsbøker med boken Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake i Gamle Logen i Oslo onsdag kveld. Kulturminister Hadia Tajic overrakte prisen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

«Faldbakken var blant de første til virkelig å sette søkelys på hva det innebærer å være en moderne mann. Det seneste tiåret har han videreført mange av sine sentrale motivkretser i et rikt krimforfatterskap. Vi snakker om mannen som gjennom storverket Uår, og gjennom sterkt kontroversielle romaner som «Insektsommer», «Sin mors hus», «Bryllupsreisen» og «Adams dagbok», har gitt enestående bidrag til samtidslitteraturen og den offentlige samtalen.»

- Jeg hadde blitt så vant til å ikke vinne priser, så dette er helt uvirkelig for meg. Det er en helt fantastisk opplevelse, sa Knut Faldbakken fra scenen etter å ha mottatt prisen.

Han sa også at prisen er en stor motivasjon til å fortsette arbeidet.

- Om jeg skal trekke fram en negativ ting, så er det at jeg får denne prisen før jeg har gitt ut min neste bok. For den - den er bra den, spøkte Faldbakken fra scenen.

Skjønnlitteratur: «Syngja» av Lars Amund Vaage.

I juryens begrunnelse heter det:

«Romanen går i rette med rådende atferdsferdsterapi, men er overveldende en personlig beretning om og refleksjon over en fars forhold til en datter, til liv, språk, verdier, moral. Det er formidlet med forsonet kjærlighet til den andre, i et sterktsansende språk som hele tiden reflekterer over egen skrift.»

Det var en svært rørt Vaage som mottok prisen på Gamle Logen.

- Dette var overraskende. Dette var en bok jeg var ekstra nervøs for å sette i gang med. Den handler om et fryktelig tema og jeg måtte virkelig gå inn i meg selv. Jeg har skrevet om det nederlaget jeg har følt på, sa han til Dagbladet etter prisutdelingen.

SAKPROSA: Torbjørn Færøvik vant Brageprisen 2012 i klassen sakprosa med boken «Maos Rike. En lidelseshistorie». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SAKPROSA: Torbjørn Færøvik vant Brageprisen 2012 i klassen sakprosa med boken «Maos Rike. En lidelseshistorie». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han forteller at datteren ikke forstår oppmerksomheten rundt boka.

- Hun vil nok ikke forstå noe av dette. Men hun blir glad når jeg kommer hjem, sier han.
   Sakprosa: «Maos Rike. En lidelseshistorie» av Torbjørn Færøyvik.

- Et lysende eksempel på fortellende sakprosa. Det er en bok om opprør og revolusjon, og storstilte politiske konsekvenser, sa kulturminister Hadia Tajik fra scenen.

I juryens begrunnelse heter det:

«Styrken ved boka er dens solide kildegrunnlag som gjør forfatteren i stand til å fullføre sitt ambisiøse prosjekt: Å beskrive lidelsene uten ideologisk omsvøp. Forfatteren er en av våre fremste sakprosaister, og i «Maos rike» kombinerer han omfattende kunnskaper og sin særegne evne til å fortelle historier. Resultatet er en levende og kritisk beretning om menneskelig lidelse under Maos styre.»

Åpen klasse - Ungdomsbøker: «Lille Ekorn» av Linn T. Sunne

I juryens begrunnelse heter det:

««Lille ekorn» er en stramt komponert og presist skrevet fortelling sett fra en ung jentes ståsted. Miljøet og personene vil virke gjenkjennelig på unge og eldre lesere. Dette er noe som kunne hendt i et hvilket som helst miljø. Lille ekorn er en viktig bok».

Barne- og ungdomsbøker: «Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake» av Kari Stai.

I juryens begrunnelse heter det:

ÅPEN KLASSE: Linn T. Sunne vant Brageprisen 2012 i klassen åpen klasse - ungdomsbøker, med boken «Lille Ekorn». 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ÅPEN KLASSE: Linn T. Sunne vant Brageprisen 2012 i klassen åpen klasse - ungdomsbøker, med boken «Lille Ekorn». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

«Med «Jakob og Neikob» har Kari Stai skapt to særegne bildebokfigurer som er bærere av både tradisjon og nyskapning. Boka er helhetlig og gjennomført ned til minste detalj, og den spennende historien om hvordan Jakob og Neikob fanger tyven formidles med suveren stilsikkerhet».

PROGRAMLEDER: Finn Bjelke er programleder under Brageprisen 2012 i Gamle Logen i Oslo onsdag kveld. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PROGRAMLEDER: Finn Bjelke er programleder under Brageprisen 2012 i Gamle Logen i Oslo onsdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer