Knut Faldbakkens sjarmerende nissestrek

Tradisjonell nissefortelling fra Jordmor-Matjas landskap.

BOK: Storgårdene på Hedmarken er på mange måter det beste miljøet en kan tenke seg for tradisjonelt nisseliv og nissestreker. Her er det fjøsplass nok. En kan liksom se for seg en nissekall stå med øyne som glitrer mot lysskinnet fra rutene i hovedhusets festsal en frostkveld, mens sjølve folket herjer med husmenn og tjenerskap på kjøkkenet. En storgård er et helt lite samfunn som en våken nisse har å holde øye med.

Knut Faldbakkens nisse fra gården Breistad er ikke av det helt våkne slaget. Men så er han også fornærmet på grunn av manglende oppmerksomhet.

Husmannsgutten Marius er derimot på hogget, for han forsøker å redde familien fra utkastelse. Klarer han å få den over 150 år gamle nissen i gang på den rette måten?

«Nissen på Breistad» er en forutsigbar og koselig julefortelling. Faldbakken holder seg trofast til nissemytologien i sin første barnebok, og gir oss verbale sanseopplevelser fra storgårdens liv, ikke minst fra kjøkkenet. Men deler av boka kunne godt vært trimmet av hensyn til framdriften.

Det er langt mellom overraskelsene, men boka har sjarm og fungerer for alle nisseelskere.