Knut Haaviks bisettelse:

Knut Haavik bisatt idag

Se og Hørs grunnlegger ble stedt til hvile fra Ris kirke i Oslo.

BISETTES: Knut Haavik, som døde 8. februar, ble bisatt i dag fra Ris kirke i Oslo. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør / NTB Scanpix
BISETTES: Knut Haavik, som døde 8. februar, ble bisatt i dag fra Ris kirke i Oslo. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør / NTB ScanpixVis mer

RIS KIRKE (Dagbladet): I morgentimene fredag 8. februar kom beskjeden om at tidligere Se og Hør-redaktør Knut Haavik var gått bort.

Haavik døde i sitt hjem i Marbella i Spania noen timer tidligere. Han ble 75 år gammel.

- Han spilte golf så seint som i går, og døde der han ønsket å være, sa sønnen Svein Arne Haavik til VG om dødsfallet, som skal ha vært helt udramatisk.

Bisettelse i Oslo

Nesten seks uker etter at dødsbudskapet ble kjent, samlet venner, familie og kjente seg ved Ris kirke i Oslo, der Knut Haavik ble bisatt klokka 13 i dag.

RIS KIRKE: Knut Haavik ble bisatt fra Ris kirke torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RIS KIRKE: Knut Haavik ble bisatt fra Ris kirke torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Mange møtte opp i Ris kirke for å ta et siste farvel med Knut Haavik, og blant dem flere kjendiser og medieprofiler, som Ellen Arnstad, Sven Nordin, Elisabeth «Bettan» Andreassen, Oddvar Stenstrøm og Live Nelvik.

Sistnevnte er datter av tidligere Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik, og hadde mye med Haavik å gjøre som barn.

- For meg er han en stor del av oppveksten og barndommen min. Jeg har skjønt nå når jeg er blitt voksen og leser det folk skriver om Knut, at han har hatt en stor betydning for mange, sier hun til Dagbladet i forkant av bisettelsen.

TIL STEDE: Live Nelvik var til stede i Ris Kirke torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TIL STEDE: Live Nelvik var til stede i Ris Kirke torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hun husker spesielt godt hvordan det var å være med pappa på jobb som liten.

- Knut var jo en veldig nær venn av familien. Han hadde en hund, en vorsteh, som het Arja, som var veldig stor, og jeg husker jeg var veldig redd for den hunden, for den hadde så hard hale. Så hvis man gikk inn på kontoret til Knut så ble man piska. Ikke av Knut, men av Arja, sier hun og ler.

- Knut er jo også grunnen til at min mor og far giftet seg i sin tid, så egentlig kan jeg takke Knut Haavik for livet, legger Nelvik til.

- Satte spor etter seg

Også tidligere Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad var på plass for å ta et siste farvel med Haavik. Hun beskriver ham som en bauta i norsk mediehistorie.

TAR AVSKJED: Ellen Arnstad minnes Haavik som en bauta i norsk mediehistorie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TAR AVSKJED: Ellen Arnstad minnes Haavik som en bauta i norsk mediehistorie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Han satte jo virkelig spor etter seg. Han var også mannen bak min mediekarriere. Han så meg da jeg var ung journalist, og ga meg muligheten til å lansere «Henne» i 1994, som jo ble et viktig livsverk for meg også, sier Arnstad til Dagbladet.

HAAVIK BISETTES: Ellen Arnstad ankom kirken sammen med Arve Juritzen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAAVIK BISETTES: Ellen Arnstad ankom kirken sammen med Arve Juritzen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Arnstad beskriver Haavik som en modig og elsket leder, som var en høvding for flokken sin og sto i krigen for dem.

- Han tok veldig vare på medarbeiderne sine. Han var skarp i kantene, snakket og skrev i titler, men han var samtidig en veldig varm person privat. Så uten Knut så hadde ikke jeg hatt det fantastiske medielivet som jeg fikk. Han går inn i historien på mange måter når det gjelder medienorge.

TIL STEDE: Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TIL STEDE: Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Kirkeklokkene i Ris kirke slo klokken 13, og selve bisettelsen ble innledet med en orgelversjon av Frank Sinatras «My Way», noe som mange nok vil si er svært passende for mannen som banet seg gjennom magasin-Norge på sin måte.

Haaviks yngste sønn, Knut Haavik Jr. minnes faren på vegne av alle tre barna:

- Jeg liker tanken på å ha en far som alltid skapte enorm suksess av ingenting. Det er store sko å fylle, noe vi barna heldigvis aldri trenger å gjøre.

- Man kan ikke legge skjul på at du i ditt hele liv kjempet mot indre demoner. Du var pappa på godt og vondt. I dine eldre dager ble den kampen stadig tyngre. Men da det så som mørkest ut, føk du opp til vannskorpa igjen. Jeg tror du gikk ut som du ønsket, sa sønnen i minnetalen.

- Med flagget til topps, og en helt OK poengsum i golfen, avsluttet han.

HAAVIK BISETTES: Elisabeth Andreassen ankommer kirken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAAVIK BISETTES: Elisabeth Andreassen ankommer kirken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Presten leste også opp en hilsen fra Haaviks samboer, Solveig:

«Årene sammen med deg har vært de beste, hilsen Sola».

Fra midtgangen av kirken lå det en sti av blomster frem til Haaviks urne, hvor det var en hjerteformet hvit rosekrans.

- Lojal til siste pust

Også tidligere Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik holdt minnetale i bisettelsen, og omtalte sin forgjenger slik:

- En mann jeg kunne gå i krigen med, og som var lojal til siste pust.

TIL STEDE: Oddvar Stenstrøm. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TIL STEDE: Oddvar Stenstrøm. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Etter å ha jobbet flere år sammen, lagde Haavik og Nelvik en pakt.

- Odd, du skal bli med oppover. Men husk. Det er jeg som er sjefen, glem aldri det! Dessuten, sa Knut, vi har begge små barn, familier som skal brødføs. Vi kan få en takstein i hodet. Da vil jeg at den som blir igjen av oss skal sørge for den andres familie, og at alt er i orden, sa Nelvik i minnetalen sin.

HAAVIK BISETTES: Sven Nordin og kona Torhild Strand ankommer kirken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAAVIK BISETTES: Sven Nordin og kona Torhild Strand ankommer kirken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Flere av røverhistoriene fra tida i Se og Hør får tilhørerne til å bryte ut i latter.

- Knut framsto kanskje av og til som en liten bølle på TV: Sto i stormen, forsvarte bladet - og vi må vel tilføye her: med alle knep. Men innerst inne var det en snill, gavmild og raus venn, med friske selvopplevde historier. «I did it my way» var helt perfekt her, sa han.

ET SISTE FARVEL: Knut Haaviks sønn, Svein Arne Haavik, ankommer kirken. Foto: NTB Scanpix
ET SISTE FARVEL: Knut Haaviks sønn, Svein Arne Haavik, ankommer kirken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til tonene av «What a Wonderful World» avsluttes bisettelsen. På vegne av nærmeste familie takket presten de oppmøtte for å minnes Knut Haavik, før urnen ble båret ut av kirken.

Særegen redaktør

Haavik publiserte den første utgaven av norske Se og Hør i september 1978, og var redaktør for bladet fram til sin avgang i 2003. Nåværende ansvarlig redaktør for bladet, Ulf André Andersen, er blant dem som er på plass i bisettelsen torsdag.

Da dødsfallet ble kjent i februar, omtalte Andersen sin forgjenger Haavik som en særegen redaktør.

- Knut Haavik har satt dype spor etter seg i norsk presse. Han var en unik leder og særegen redaktør som alltid så kreative løsninger, sa Andersen den gang.

DEN GANG DA: Knut Haavik (midten) flankert av fotograf Oddvar Walle Jensen og journalist Vera Myhre da Se og Hør ble presentert for pressen i 1978. Foto: Bjørn Sigurdsøn/ NTB scanpix
DEN GANG DA: Knut Haavik (midten) flankert av fotograf Oddvar Walle Jensen og journalist Vera Myhre da Se og Hør ble presentert for pressen i 1978. Foto: Bjørn Sigurdsøn/ NTB scanpix Vis mer

Rettslig arvestrid

Opptakten til Knut Haaviks bisettelse har for øvrig vært preget av overskrifter om arvestrid i hans gjenværende familie.

Tidligere denne uka kunne Dagens Næringsliv og Se og Hør melde at Haavik ønsket at samboeren Solveig Halseth Haavik (69) skulle arve alt etter ham, noe som ikke har falt i god jord hos hans tre barn Svein Arne (52), Cecilie (49) og Knut Haavik jr. (44).

- Jeg kan bekrefte at vi har tatt rettslige skritt for å belyse hvordan vår pappas samboer har fått ham til å testamentere alt han eide til henne. Vi er sikre på at han egentlig ikke mente å frata barn og barnebarn farsarven. For øvrig finner vi det ikke riktig å si noe ytterligere før etter at vår pappa er bisatt, sa Svein Arne Haavik til Se og Hør om arvestriden.

HANS LIV I BILDER: Grunnleggeren av Se og Hør i Norge, Knut Haavik, er død. Haavik døde i sitt hjem i Spania natt til fredag 8. februar. Han ble 75 år gammel. Haavik publiserte den første utgaven av Se og Hør i september 1978, og var redaktør for bladet fram til sin avgang i 2004. Vis mer

Nøt livet i Spania

Knut Haavik fikk sine tre barn med sin første kone, Torunn. Hun døde av kreft i 2002, etter over 35 års ekteskap.

Etter ei tid fant han lykken med Solveig, som han bare kalte Sol eller «Sola mi». De to tilbrakte de fleste vintermånedene sammen i Spania, og i 2006 sa Haavik til Se og Hør at han og Solveig nøt vinteren sammen i sørligere strøk.

- Vi har det godt sammen. Dette er det nest beste stedet å komme til. Men paradiset er tross alt hytta i Sandefjord - om sommeren.

FANT LYKKEN IGJEN: Knut Haavik fotografert sammen med sin kjære Solveig i 2010. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
FANT LYKKEN IGJEN: Knut Haavik fotografert sammen med sin kjære Solveig i 2010. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Han fortalte også hvor viktig samboeren hadde vært for ham på flere plan i livet.

- Før pleide jeg å si at en god sjefredaktør ikke bør ha venner. Sånn sett var jeg nok en svært god redaktør. Men etter at Sola mi kom inn i mitt nye univers, fikk jeg nye venner. For hun hadde mange! Og det er faktisk ganske fint, sa Haavik den gang.