PÅ GJENGRODDE STIER: Knut Hamsuns siste verk, tolket av Martin Ernstsen.
PÅ GJENGRODDE STIER: Knut Hamsuns siste verk, tolket av Martin Ernstsen.Vis mer

Knut Hamsun vandrer på gjengrodde tegneserie-stier

Wandrups utvalgte: Kvinnedominans i norsk serieantologi.

TEGNESERIE: Blokk Forlag heter en bedrift som hittil har utgitt én bok, tegneserieantologien «Byrjing», som betyr akkurat det ordet tilsier, en begynnelse, på nynorsk. Forlaget drives av to kvinner, Anja Dahle Øverbye og Ingrid Flognfeldt Brubaker. Blant de tolv bidragsyterne til boka er åtte kvinner, befriende mange i den tradisjonelt mannsdominerte kunstgrenen.

NYE NORSKE SERIER blir presentert i antologien Byrjing fra det nystartede Blokk Forlag.
NYE NORSKE SERIER blir presentert i antologien Byrjing fra det nystartede Blokk Forlag. Vis mer

Den talentfulle forfatteren Victoria Kielland innleder boka med en tekst, en sterk skildring av å bruke barndommen på å lempe stein. Kiellands forrige bok, «Dammyr», kom på No Comprendo Press, noe som kan tyde på at hun liker seg best på tegneserieforlag, selv om hun skriver prosa.

Boka har ellers innslag i mange retninger, fra det ordløse til det absurd fortellende, fra en oppløsning av tilvante rutemønstre til det sterkt lineære og grafiske. Historiene er både burleske og poetiske, vemodige og naturromantiske. Inspirasjonen synes å spenne fra tradisjonell 60-talls underground til mer litterære kilder, for eksempel i en amputert klassiker-aktig versjon av Knut Hamsuns «På gjengrodde stier», den morsomme «Noget småtteri» av Martin Ernstsen.

Stå på, jenter, la hundre blomster blomstre, som det het før!