Knut Hamsun vandrer på gjengrodde tegneserie-stier

Wandrups utvalgte: Kvinnedominans i norsk serieantologi.

PÅ GJENGRODDE STIER: Knut Hamsuns siste verk, tolket av Martin Ernstsen.
PÅ GJENGRODDE STIER: Knut Hamsuns siste verk, tolket av Martin Ernstsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TEGNESERIE: Blokk Forlag heter en bedrift som hittil har utgitt én bok, tegneserieantologien «Byrjing», som betyr akkurat det ordet tilsier, en begynnelse, på nynorsk. Forlaget drives av to kvinner, Anja Dahle Øverbye og Ingrid Flognfeldt Brubaker. Blant de tolv bidragsyterne til boka er åtte kvinner, befriende mange i den tradisjonelt mannsdominerte kunstgrenen.

Den talentfulle forfatteren Victoria Kielland innleder boka med en tekst, en sterk skildring av å bruke barndommen på å lempe stein. Kiellands forrige bok, «Dammyr», kom på No Comprendo Press, noe som kan tyde på at hun liker seg best på tegneserieforlag, selv om hun skriver prosa.

Boka har ellers innslag i mange retninger, fra det ordløse til det absurd fortellende, fra en oppløsning av tilvante rutemønstre til det sterkt lineære og grafiske. Historiene er både burleske og poetiske, vemodige og naturromantiske. Inspirasjonen synes å spenne fra tradisjonell 60-talls underground til mer litterære kilder, for eksempel i en amputert klassiker-aktig versjon av Knut Hamsuns «På gjengrodde stier», den morsomme «Noget småtteri» av Martin Ernstsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer