BLIR STATSSEKRETÆR: Aftenpostens kulturredaktør Knut Olav Åmås blir statssekretær i Kulturdepartementet.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLIR STATSSEKRETÆR: Aftenpostens kulturredaktør Knut Olav Åmås blir statssekretær i Kulturdepartementet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Knut Olav Åmås statssekretær i Kulturdepartementet

- Et stort tap for Aftenposten, sier Harald Stanghelle.

Aftenpostens kulturredaktør Knut Olav Åmås (45) blir statssekretær i Kulturdepartementet, opplyser avisas politiske redaktør Harald Stanghelle.

- Et stort tap for Aftenposten. En seier for Thorhild Widvey, sier Stanghelle i en Twitter-melding.

Senest mandag denne uka skrev Åmås en kommentar i Aftenposten, hvor han skriver at den nye regjeringen trenger godt synelige symbolsaker på kulturfeltet.

«Forhåpentlig vil budsjettet fra de borgerlige om noen uker ikke reversere den foreslåtte økningen til de rødgrønne, som for første gang bringer kultur opp på 1 prosent av statsbudsjettet. Det ville være et både uheldig og unødvendig signal i en liten og beskjeden sektor med stor samfunnsbetydning», skriver han.

- Kvalitet og innhold Åmås skriver videre at noe av det viktigste for regjeringen vil være å «stake ut en markant ny retning for kulturpolitikken, med mindre ensidig fokus på volum og penger — og adskillig råere oppmerksomhet om kvalitet og innhold».

Åmås har hovedfag i filosofi og er dr.philos. i medievitenskap. Han har jobbet som journalist i Bergens Tidende og var forlagsredaktør i Universitetsforlaget i fem år fra 1996.

Han overtok som redaktør for tidsskriftet Samtiden i 2001. I 2006 begynte han i Aftenposten og to år senere ble han kultur- og debattredaktør i avisen.

- Godt trekk Sjefredaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd, sier til sin egen avis at hun mener Erna Solberg har gjort et godt trekk.

- Han er en mann med store kunnskaper og mange kontakter i flere deler av norsk kulturliv. Han har meningers mot og klare synspunkter på områder og saker som sorterer under kulturministeren. Knut Olav vil sikkert gjøre en god jobb med å utvikle og profilere den nye regjeringens kulturpolitikk, sier hun til Aftenposten.

(NTB/Dagbladet)