Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Knut Olsen

Pass deg for denne mannen - han er steingal! Knut Olsen, programleder i «Redaksjon 21», nøyer seg ikke med hardtslående debatter i studio. Når han kobler av, går han løs på kampesteiner med bolter, spett og slegge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har mannen, som du alltid føler har en viktig historie å fortelle og som mange mener er Norges beste TV-journalist, hakket sønder og sammen en stein på åtte tonn. Steinen er for øvrig kalt Il Duce, oppkalt etter en ikke helt ukjent italiensk diktator.

- Jeg har nok i et tidligere liv vært slave under en eller annen farao... Nei, det handler om å få ut ting - og slite litt fysisk, forteller adrenalinkokeren som i årevis har logget ned med å knuse/sprenge/flytte stein på flere tonn på hytta på Hvaler.

- Dessuten blir alt liksom så mye finere etter at jeg har fått «jobbet» litt med steinene, smiler Olsen, som aller helst ser at han blir kalt for naturflytter. Det høres så mye bedre ut.

Sett bort fra at Olsens lidenskap har satt sine landskapsmessige spor, har også han selv fått merke denne, ja, noe spesielle, hyttehobbyen. For to år siden resulterte aktiviteten i en knust høyrelillefinger. Og hva tror du var på gavebordet på 40-årsdagen? Jo, selvsagt litt god uknust stein.

FULLT SÅ INTENS OG HISSIG

som mange har beskrevet ham, drivende svett med slegge og spett, er han ikke mot sine gjester i «Redaksjon 21». Heller ikke kjørende til sjøs i fire- fem meter høye bølger med en livredd og fasttjoret svigerfar, som pent må være med når krabbeteinene skal hentes. Og heller ikke som når Olsen oppdager samme svigerfar i sjøen, som åpenbart har falt av båten, kjørt av svigersønn Olsen - som på sin side står med lommelykt på kaia og brøler:

- Hva faen gjør du der?

I FIRE ÅR HAR HAN

jobbet i «Redaksjon 21», men fra januar gikk den strukturerte rotekoppen inn som programleder en gang i uka. Da Anne Grosvold ble sykmeldt i februar, ble det tre kvelder i uka, selv om det nok vil ta lang tid før jobben som debattleder overskygger hans mange gode reportasjer for Dagsrevyen og «Antenne Ti».

Fortsatt går det gjetord i mediemiljøet om Olsens opprulling av prostitusjon i Oslo for Østlandssendingen i 1989. For norske tv-seere var hans bruk av stemme og ord uvant engasjerende. Dette var ny tv-journalistikk i Norge.

- Det viktigste med journalistikken er nærvær. Være til stede når folk snakker til deg, sier Olsen, og fortsetter:

- Vi må få fram det som folk er opptatt av på en måte som folk gidder å bruke tid på.

- Hva gjør du selv etter en nærværende sending?

- Ser på mer TV. Filmer eller serier uten innlevelse og engasjement - der absolutt ingenting kreves, aller minst å være til stede. Det er litt av prisen for dette livet... som ikke kan passes inn i en kjøreplan.

OLSEN ER SØNN AV AVDØDE

Akers Mek-direktør Ivar Olsen. Han vokste opp borgerlig i det pene Bærum - ikke bare helt enkelt under raddisårene. Derfor fant han ut etter å ha avlagt en oppsiktsvekkende dårlig artium at han ville reise nordover.

- Det var veldig politisk korrekt å reise til Nord-Norge for en forvirret og påvirket direktørsønn fra Bærum, men med ufattelig sterke meninger, forteller Olsen, som etter noen dager nordpå landet trygt og fint på venstresida.

Den første basen ble Tromsø - og førskolelærerlinja. Deretter Bodø, som soldat og seinere som arbeider ved Bodø mekaniske verksted, Bo-Mek A/S. Der sleit han seg til et fagbrev i skipsbygging, et viktig livsprosjekt for ham: Han ville kjenne skipsbygginga, som hans far - som startet som visergutt på Akers Mek og endte som direktør - og bestefar hadde drevet med.

Sommerjobb som truckfører som han hadde noen år før på Akers Mek., fikk han derimot aldri igjen i sin verkstedkarriere: Etter ti minutter i en svær truck greide Olsen å brase inn med truckgaflene i en trailer. Olsens reaksjon da han skjønte hva han hadde gjort, var å heise gaflene til værs. Tilbake sto et vrak av en trailer.

Det måtte etter hvert bli journalistikk for Olsen. Han ble frilanser for Nordlands Framtid, gikk på journalisthøgskolen i Volda - før han startet i NRK-systemet i 1983.

- Jeg synes i grunnen det har vært et privilegium å gjøre alt det jeg har gjort. Jeg har lyst til så mange ting, selv om jeg ikke går rundt med en drøm om en annen jobb enn den jeg har nå.

DENNE HALVT MICK JAGGER-KLONINGEN

(han har riktig nok ikke en så fullblods leppe som originalen, men er likevel litt snarlik - og veldig fornøyd over komplimentet) er musikk-frik.

- Ja, det er en sann fryd å stå sammen med den aldrende rockeren Terje Svabø og se at Mick Jagger hopper rundt som en jo-jo - og vite at Jagger er på dagen ti år eldre enn meg.

Sier Olsen - og ler høyt og meget fornøyd.

Foruten musikkinteresse har han et lidenskapelig forhold til all sport, og da spesielt bandy.

- Jeg har som mål å få bandy til å bli den fremste norske nasjonalidretten, fleiper den assisterende hjelpetreneren for guttebandylaget Helset.

- Er det sant at du selv jogger?

- Ja, det gjør jeg ofte. Det er viktig. Det får blodet til å strømme kjappere gjennom skallen.

- Og så er det en annen sak: Hvorfor gifter alle NRK-folk seg med hverandre - og hvordan funker det for deg?

- Må du skrive om det ... det er nesten pinlig ... jeg synes det er så dumt at så mange NRK-folk er gift med hverandre. Det er bedre om du skriver at jeg er gift med en kameramann enn at jeg har en NRK-kone.

SLUGGER: Knut Olsen er kjent for sine hardtslående debatter i NRK-TV.