Knute på tråden

Russetida handler ikke om fyll, spetakkel, uvøren kjøring og vill sex. Ikke bare, i hvert fall.


Gudrun setter grensa ved 27

Møt ti ungdommer hver dag på Hva skjer\'a?


KONGEPARKEN (Dagbladet): På vei til megafest i Kongeparken tar Gudrun Thorsheim (18) feiringen i forsvar.

-  Jeg synes det sies altfor mye negativt om russen. Enten er de fulle, eller så kjører de stygt, eller så har de sex. Dette gjelder jo langt fra alle. De fleste av oss vil bare ha det kjekt, målet er ikke tre uker med mest mulig bakrus og spy, sier rødrussen fra Stavanger.

Russedrakta er på, og hun har tre gode venninner med seg. Innenfor gjerdene i Kongeparken skal 10 000 russ fra store deler av landet feste helga gjennom.

-  Det finnes 13-åringer som spyr i rennesteinen, og voksne folk med små unger som er fulle på byen. Men russen, som er ferdig med skolen og skal ta seg en fest, får kritikk. Det skjer mye galt, men det er alltid bare det negative som trekkes fram, sier Thorsheim.

-  Ikke så ille

Venninnegjengen «HIIGA the liga» er nok langt fra de verste rølperne i kullet. Mengden øl de nettopp har kjøpt, er ikke større enn at flaskene får plass i noen små bager.

-  Det er ikke sånn at vi er «snillrussen». Russen er generelt ikke så ille, sier jentene.

-  Hvor mye skal dere drikke, da?-  Vi har ikke planlagt noe. Det er ikke sånn at «nå skal vi drikke så og så mye» eller «Jeg drikker mer enn deg». Vi tar det som det kommer.

-  Så hva er planen?

-  Vi skal i hvert fall se Madrugada, sier Gudrun.

-  Og Phoenix, supplerer Ida Grindland.

10 000 mennesker

Utenfor Kongeparken er det et salig kaos av russebusser med dogg på vinduene, kjempeaggregater på slep, hoiende og løpende russ, mye latter og musikk overalt. Pressen har ikke adgang innenfor portene.

-  Det er ti tusen folk her. Dette bør bli kjekt og «løye», sier Gudrun.

-  Hva gjør dere når dere kommer inn?

-  Kanskje vi skal grille litt, sier en av jentene.

-  Og kanskje drikke litt.

KLAR FOR FEST: Ett av årets største russetreff går av stabelen i Kongeparken på Ålgård i helga. Gudrun Thorsheim skal feste sammen med 10 000 andre russ.