Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Knutepunkt-festivalene er døde

Stortinget har i det stille lagt ned knutepunktordninga helt. Også festspillene i Bergen og i Nord-Norge har mistet knutepunktstatus.

USIKKER FESTIVALMORO: Disse jentene, flere av dem trygt ikledd den velkjente festivalshortsen, hygget seg på Øyafestivalen i år. Øya er en av festivalene som fra og med i går ikke lenger har knutepunktstatus. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
USIKKER FESTIVALMORO: Disse jentene, flere av dem trygt ikledd den velkjente festivalshortsen, hygget seg på Øyafestivalen i år. Øya er en av festivalene som fra og med i går ikke lenger har knutepunktstatus. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den omdiskuterte knutepunktordninga for festivaler er død.

Stortinget flytta i går alle knutepunktfestivalene over til Norsk kulturråd. En knutepunktfestival var betegnelsen på en ledende festival innen sitt område og ga en garanti for statlige overføringer over statsbudsjettet. 

Nå er det ingen slike festivaler igjen. Fra og med neste år må de gamle knutepunktfestivalene, som Øya og Moldejazzen, konkurrere om statsstøtte på lik linje med resten av Norges festivaler.  

- Død og begravet Noen har hevda at å favorisere 16 festivaler har vært konkurransevridende og urettferdig. Andre sier knutepunktordninga har bidratt til å bedre toppnivået på norske festivaler gjennom å tilby gode rammer og økonomisk stabilitet. 

- Knutepunktordninga er nå død og begravet, slår Anette Trettebergstuen i Ap fast.

Det var hennes partifelle og tidligere kulturminister Trond Giske som i sin tid opprettet ordninga som var ment til å løfte Festival-Norge ved å bygge festivalbastioner.

Trettebergsuten beklager at Stortinget i går satt siste spiker i ei kiste kulturminister Thorhild Widvey (H) snekra sammen i statsbudsjettet for 2016.

- Vi ønsket ikke dette. Det vi er redd for er at det framover vil bli langt større konkurranse om hver festivalkrone. De tidligere knutepunktfestivalene har ekstremt mye å frykte nå og det vil bli stor usikkerhet, sier Trettebergstuen. 

- Svært skuffa Siden oktober har det vært klart at Øyafestivalen og de andre mistet knutepunktstøtte. Dagbladets ringerunde i høst avslørte stor usikkerhet og skepsis blant festivalene som mistet sin knutepunktstatus. 

- Vi er svært skuffa, og føler at det som skjer nå er veldig urettferdig. Nå mister vi økonomisk forutsigbarhet, og jeg er bekymra for at vi ikke vil klare å holde festivalen på dagens høye nivå, sa Hans Olav Solli, daglig leder ved Moldejazzen.

Solli høstet da bred støtte fra andre festivaler.

Nytt denne gang er at festpillene i Bergen og i Nord-Norge, som opprinnelig ble foreslått skjerma av Widvey, også flyttes ut av knutepunktordninga. Dermed er det kort og godt ingen festivaler igjen under knutepunktordninga. 

Dét er mot kulturministerens eget ønske, og ble gjennomført av hennes eget parti og Frp. Trettbergstuen omtaler operasjonen som «ei ripe i lakken for Widvey».

Kulturministeren var tilstede på Løvebakken igår, og «registrerte» at stortingsflertallet gikk mot hennes ønsker. 

Festspillene ut i usikkerheten Neste år er de tidligere knutepunktfestivalene sikra lik støtte som i 2016. Men fra 2017 er det uvisst om og hvordan statsstøtta kommer. Anders Beyer, festspilldirektør i Bergen, syns politikerne nå «leker med kronjuvelene».

- Vi har foretrukket å bli på den gamle ordninga, fordi vi opplever oss selv om en institusjon og sammenlikner oss ikke med andre festivalene i Norge, sier han til Dagbladet i etterkant av Stortingets debatt onsdag.

Beyer understreker hvor viktig stabiliteten i den gamle knutepunktordninga har vært for Festspillene i Bergen.

- Stabilitet er hundre prosent avgjørende for oss. De største produksjonene hos oss planlegges 3 - 4 år fram i tid. Jeg syns man leker med kronjuvelene i norsk kultur om man tar fra Festspillene sin forutsigbarhet, avslutter han. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!