Knutsen Kriminal AS

Forfatteren Mette Newth er rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo - og datter av forfatterekteparet Lalli og Fridtjof Knutsen. I flere tiår preget de norsk kriminallitteratur, og blir fortsatt lest som påskekrim i halvfillete eksemplarer. Men de kranglet alltid når de skrev bøker sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Mor og far kranglet når de skrev sammen. Ofte måtte min søster og jeg redde manuskriptene fra ovnen. Så kunne vi sykle sammen til forlaget med et nytt produkt fra familiefirmaet Knutsen Kriminal AS.

I dag sitter Mette Newth i St. Olavs gate 23, og er rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Som mange kunstnerbarn tilbrakte hun barndommen under bordene på Theatercaféen. Men aller best minnes hun klapringen fra foreldrenes skrivemaskin. Lalli og Fridtjof Knutsen skrev seint og tidlig. I 1943 utga ekteparet fem bøker.

Realisme

- De skrev annethvert kapittel. «Sleivete og romantisk,» sa far. «Som en tørrpinn,» svarte mor.

Ikke uten grunn. Fridtjof Knutsen innførte realismen i norsk kriminallitteratur. Ved siden av å utgi et tjuetall bøker i sjangeren, var han krimreporter i Aftenposten og hadde gode kontakter i politiet og underverdenen. Lalli var journalist, forfatter og oversetter. Hun behersket best atmosfære og intrige. Dermed kunne de utfylle hverandre.

- Foreldrene mine var liberale og fordomsfrie mennesker, sier Mette Newth.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer