Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Knytter Amazon til kampen mot abort

Kvinnen søkte etter bøker om abort, men fikk følgende spørsmål tilbake: «Mente du adopsjon?»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Abortkampen i USA blir stadig mer tilspisset.

Det begynte med at Sør-Dakota innførte den hittil strengeste antiabortloven i noen amerikansk delstat.

Nå knyttes den amerikanske nettbokhandelen Amazon til sakskomplekset.

- Støtende

Inntil nylig har brukere som søker på bøker om «abortion» fått følgende spørsmål i retur:

- Mente du adopsjon?

- Amazon virker å være mot abort. Deres spørsmål er støtende, sa Jeff Briere fra aborttilhengergruppa Religious Coalition for Reproductive Choice, ifølge The Independent.

Amazons søkemotor foreslår nemlig alternative ord som enten skriftlig eller innholdsmessig ligner på søkeordet. Da Amazon ble konfrontert med denne uheldige sammenblandingen, ble spørsmålet fjernet.

LITT FOR HJELPSOM: Amazon-kundene som søkte etter bøker om abort, ble forespurt om de ikke heller søkte bøker om adopsjon. Amazon.com har nå endret søkemotorens funksjoner. Faksimile: amazon.com
LITT FOR HJELPSOM: Amazon-kundene som søkte etter bøker om abort, ble forespurt om de ikke heller søkte bøker om adopsjon. Amazon.com har nå endret søkemotorens funksjoner. Faksimile: amazon.com Vis mer

Brukere som søker informasjon om abort, skal nå ikke motta spørsmål om adopsjon eller andre temaer omkring barnefødsel.

Selskapet understreker at forslagene til søkeord var et resultat av automatisk teknologi, og at ingen i Amazon har tatt avgjørelsen om å vise spørsmålet. De engelske ordene for adopsjon og abort, henholdsvis «adoption» og «abortion», er nesten identiske.

Kjemper videre
- I dette tilfellet er også ordenes betydning i slekt med hverandre, sier pressetalskvinne Patty Smith til nyhetsbyrået AP.

Men personer som tastet inn ordet «adopsjon» har ikke fått spørsmål om de mente «abort».

Smith forklarer dette med at flere personer søker etter bøker i kategorien adopsjon etter først å ha søkt etter ordet abort, enn omvendt.

Den nye loven i Sør-Dakota gjør det til en forbrytelse for leger å foreta aborter i delstaten. Abortmotstanderne som står bak loven planlegger å forfølge saken hele veien til Høyesterett.

Enn så lenge sier den 33 år gamle rettskjennelsen Roe v. Wade at det er kvinners konstitusjonelle å selv avgjøre om de vil ta abort eller ikke.

MOT ABORT: Sju stater kan umiddelbart innføre abortforbud om Høyesterett omgjør loven.
DEN AMERIKANSKE HØYESTERETTEN: Abortsaken kan komme opp for Høyesterett igjen. Med dagens sammensetning går det i retning å beholde dagens lovgivning, med <a href="Foto: SCANPIX ">et knappest mulig flertall</A>.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!