Stormingen av Kongressen:

Knyttes til Tromsø: - Trist

Symbolet som metallbandet Vederkast bruker som logo dukket opp på brystet til «sjamanen». Da begynte meldingene å strømme inn i innboksen deres.

Under opptøyene i USA 6. januar, var frontfiguren for store deler av demonstrantene en mystisk mann iført horn og pels på hodet. Hvem er egentlig denne mannen? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da den amerikanske kongressen ble stormet i forrige uke, var det særlig én opprører som skilte seg ut.

«Sjamanen», eller Jake Angeli som han egentlig heter, figurerte på avisforsider verden over i det han raidet bygget iført pelslue, horn, ansiktsmaling og i bar overkropp.

På brystet hadde Angeli tatovert et iøynefallende symbol, som tilfeldigvis også er logoen til Tromsø-bandet Vederkast.

Sammentreffet var først omtalt i iTromsø.

Rykket ut på Facebook

Sindre Bakland, som er gitarist i bandet, forteller at de så seg nødt til å gå ut på Facebook med en oppklaring etter å ha mottatt flere meldinger om Angelis tatovering.

- Vi hadde ikke tenkt så mye på det, men i og med at dette er logoen vi bruker, som også figurerer på all merchen vår, tenkte vi at det var greit å forklare bakgrunnen, sier han.

FORVIRRING: Tromsø-bandet Vederkast fikk tilbakemeldinger fra flere hold etter at sjamanen Jake Angeli stormet kongressen med en tatovering som er kliss lik bandets logo. Foto: Reuters / NTB.
FORVIRRING: Tromsø-bandet Vederkast fikk tilbakemeldinger fra flere hold etter at sjamanen Jake Angeli stormet kongressen med en tatovering som er kliss lik bandets logo. Foto: Reuters / NTB. Vis mer

Angeli er en beryktet konspirasjonsteoretiker, og en stor tilhenger av den mye omtalte konspirasjonsteorien Qanon.

Teorien hevder at president Donald Trump leder en hemmelig krig mot en global kult av Satan-dyrkende pedofile politikere og næringslivsfolk. Konspirasjonsteorien inneholder også en rekke antisemittiske elementer.

Bakland forteller at symbolet, sammen med bandets navn, finnes på T-skjorter, hettegensere og platecover.

- Det er trist at de høyreekstreme forsøker å ta eierskap over disse symbolene, mener han.

Har dere fått noen nye fans fra Qanon-miljøet i det siste?

- Det håper jeg virkelig ikke, ler gitaristen.

- Appropriasjon

Bakland forteller at logoen er en såkalt valknute, som blant annet ble brukt i norrøn tid for beskyttelse fra onde krefter og svart magi, ifølge Wikipedia.

INGEN SAMMENHENG: Metallbandet Vederkast består av (f.v.) Sindre Bakland, Finn Fodstad, Paul-René Aronsen og Magnus Tornensis. Foto: Daniel Mikkelsen / Vederkast.
INGEN SAMMENHENG: Metallbandet Vederkast består av (f.v.) Sindre Bakland, Finn Fodstad, Paul-René Aronsen og Magnus Tornensis. Foto: Daniel Mikkelsen / Vederkast. Vis mer

«Det er en multikulturell gjenstand fra vår globale kulturarv som har blitt appropriert av ignorante, hvite rasister», skriver bandet på sin Facebook-side.

Bakland forteller at et par av meldingene i innboksen spøkte med hvorvidt bandet kanskje hadde tatt en ny politisk retning.

Det har de imidlertid ikke, understreker han.

Har dere vurdert å bytte logo?

- Så langt har vi ikke tenkt, sier han.

- Mitt inntrykk er at fansen i utlandet synes logoen er ganske kul, og at de fleste ikke kjenner til noen kobling mellom den og høyreekstremisme.

Venter ikke salgsboom

Bandet har brukt valknuten som logo siden 2014. På spørsmål om de venter økt salg etter at «sjaman»-koblingen ble kjent, svarer Bakland tørt:

Capitol-betjent Eugene Goodman kjempet alene for å holde voldelige opprørere under kontroll. Nå mener flere han bør dekoreres for sin «heltemodige innsats». Vis mer

- Nå er ikke vi det bandet i Norge som selger mest av noe som helst. Vi styrer vår begeistring.

Han legger imidlertid ikke skjul på at han håper oppmerksomheten kommer bandet til gode. I år har Vederkast planer om både nytt album og en ny turné, dersom forholdene tillater for det.

Bandet håper allikevel at de slipper å se Angeli eller hans likesinnede blant publikum på konsertene.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer