Knyttneve mot skjønnhetsfascismen

Hun er taus. Hun er stygg. Hun er stor. Og hun får en verden av pene og vellykte mennesker til å gå fullstendig fra konseptene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

STAVANGER (Dagbladet): Hvem hadde trodd at et sviende oppgjør med det nyrike Norges nye folkereligion, skjønnhet, rikdom og suksess, kunne komme fra en gammel polsk absurdist? Det er tilfelle på Rogaland Teater, der Witold Gombrowicz tragifarse fra 1935, «Yvonne - prinsesse av Burgund», er blitt tidsaktuelt og utleverende teater.

Catwalk

Slottet til kong Ignatius (Even Stormoen) har fått stilfullt 30-tallsinteriør av scenograf Ingeborg Kvamme. Settingen ellers er vår egen tid, der smekre fotomodeller poserer på en lang, hvit catwalk, rockemusikken dundrer og hoffet nikker skrålende til hverandre under moteshowet.

Regissør Svein Sturla Hungnes bringer skjønnhetsdyrkingen, vellykketheten og kampen for å holde fasaden til det punktet hvor konformiteten avsløres som fascisme. Menneskene avdekker sin utilslørte forakt for svakhet og stygghet når deres egne overflatiske livsløgner er truet.

Sammenbrudd

Hun som utfordrer hykleriet og forstillelsen er stor og stygg, har pukkelrygg, beige foldeskjørt, blå gummihansker og heter Yvonne. Det er når prins Phillip (Anders Dale) sier at han vil gifte seg med henne, at samfunnet rundt ham går i bal. Hvordan kan prinsen velge en som er så uskjønn? Å bli konfrontert med noe sånt, noe ikke selvbekreftende og uvant, bringer menneskene på randen av sammenbrudd. Til slutt ofres det som ofres må, mens alteret på ny forvandles til catwalk, musikken drønner igjen og moteshowet og det lette livet kan gå videre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer