TV-anmeldelse: «Jungle Cruise»

Ko-ko skurk stjeler showet

«Jungle Cruise» er overlesset, men kommer seg i havn likevel.

Publisert

FILM: Disneys nye spillefilm «Jungle Cruise» inneholder ikke mange originale piksler. Ikke dermed sagt at den er uten sin sjarm.

Filmen er basert på en av de mest populære attraksjonene i Disneyland - en elvebåtreise gjennom verdens mest ikoniske vassdrag. Den er også inspirert av alt fra Humphrey Bogart og Katharine Hepburns klassiker «Afrikadronningen», Buster Keatons slapstick og Indiana Jones-filmene til «Kampen om den grønne diamant» og 1999-versjonen av «Mumien» (som begge igjen var inspirert av Indiana Jones).

«Jungle Cruise»

Eventyrfilm

Regi: Jaume Collet-Serra
Skuespillere: Emily Blunt, Dwayne «The Rock» Johnson, Jesse Plemons, Jack Whitehall, Paul Giamatti.
Premieredato: 30. juli
Aldersgrense: 12 år

«Inneholder ikke mange originale piksler. Ikke dermed sagt at den er uten sin sjarm.»
Se alle anmeldelser

Men aller mest er den, på godt og vondt, inspirert av Disneys egen «Pirates of the Caribbean». Som også var tuftet på en Disneyland-attraksjon.

Slyngler og gubber

Året er 1916, første verdenskrig raser, og den buksekledte forskeren Lily (Emily Blunt) tar saken i egne hender da hun ignoreres av de sidrumpa gubbene i Londons Royal Geographical Society. Hun har nemlig kommet på sporet av en gjenstand som kan lede henne til Livets tre, skjult dypt inne i Amazonas-jungelen.

I rette hender vil treets kronblader gi helbredende kraft. I gale vil de kunne erobre verden. Sammen med sin nebbete bror McGregor (Jack Whitehall) chartrer Lily slyngelen Frank (Dwayne «The Rock» Johnson) og elvebåten hans til å ta dem opp Amazonas.

Den heseblesende reisen som følger, kaster inn action fra alle tenkelige kanter. Jungelen skjuler både naturlige og overnaturlige farer, i tillegg til at flere vil ha tak i det samme som Lily. Livets tre er noe maktkåte menn har siklet på i generasjoner, helt fra den gale conquistadoren Lope de Aguirre forsvant i jungelen i 1561, til den tyske fyrsten Joachim (Jesse Plemons, fra «Breaking Bad»), som forfølger våre helter i ubåt.

Plastikkeventyr

Dette kunne raskt blitt et riktig så sjelløst og kaotisk plastikkeventyr, men regissør Jaume Collet-Serra holder actionscenene stramt i tøylene og klarer å bryte opp med komikk som ofte fungerer bedre enn den burde, takket være et opplagt ensemble. Johnson og Blunt bobler over av sjarm, og selv om den romantiske kjemien som gjorde «Afrikadronningen» til en klassiker mangler, fungerer de utmerket som et kranglende tospann.

Best av alle er Plemons, som stjeler alle scenene han er i med sin komplett ko-ko tolkning av den tyske fyrsten.

Som så mange moderne actionfilmer er «Jungle Cruise» overlesset av plott og unødig universbygging. Absolutt alt og alle skal ha en egen forhistorie og anta en større mytisk relevans. Mye tyder på at Disney ønsker seg en ny serie av «Pirates»-format her, mens filmen nok hadde hatt mye mer godt av bare å få være det klassiske, lettbeinte Technicolor-eventyret den aller helst vil være.

Men tross all denne unødige ballasten klarer «Jungle Cruise» å seile seg overraskende trygt i havn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer