DEBATT

København-syndromet

Karikaturstridens opphavsland har selv blitt et eksempel på hvor effektivt trusler og vold er for å få oss til å tie.

HONNØR: Forrige tirsdag ble Fritt Ords Honnør tildelt avisredaktørene Flemming Rose (t.v) og Vebjørn Selbekk for deres prinsippfaste forsvar for ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid. Nederst i hjørnet er en faksimile fra Jyllandsposten 30.09.2005. Foto: NTB Scanpix
HONNØR: Forrige tirsdag ble Fritt Ords Honnør tildelt avisredaktørene Flemming Rose (t.v) og Vebjørn Selbekk for deres prinsippfaste forsvar for ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid. Nederst i hjørnet er en faksimile fra Jyllandsposten 30.09.2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det ti år siden verdens mest berømte og beryktede avisside sto på trykk i danske Jyllands-Posten. Men en mann glimrer med sitt fravær når mediene der skal markere den historiske dagen. Hovedpersonen selv. Profeten Muhammed.

Han har det nå blitt for farlig å trykke tegninger av i Danmark.

30. september 2005 publiserte landets største avis Jyllands-Posten en tekst om faren for selvsensur. Den var skrevet av daværende kulturredaktør Flemming Rose og hadde tittelen «Muhammeds ansigt». Rundt artikkelen var det plassert tolv svært ulike karikaturtegninger.

Resten er historie.

Ja, enkelte mener at publiseringen av Muhammed-tegningene faktisk er en av de viktigste og mest definerende hendelser i nyere dansk historie. I løpet av noen dramatiske vinteruker i januar og februar 2006 gikk Danmark over fra å være et - i manges øyne - lite og ganske obskurt land langt mot nord til å bli episentret i en internasjonal storkrise med enorme konsekvenser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.