<strong>- MAKSIMALT UHELDIG:</strong> Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen. Foto: HANS A. VEDLOG
- MAKSIMALT UHELDIG: Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen. Foto: HANS A. VEDLOG Vis mer

Koblet gassnyhet og synagogebilde

Tabbe ga telefonstorm i Klassekampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De fleste som har jobbet i avis vet at når det nærmer seg deadline, kan det gå fort i svingene. I Klassekampen gikk det litt for fort onsdag kveld.

Avisa selv kaller det tidenes desktabbe, og tilbakemeldingene dagen etter kan tyde på at mange lesere var enige.

Feil bilde
Det dreier seg om en notis om en ny gassrørledning til Grenland, med tittelen «Lykkelig gassløsning». Illustrasjonsbildet viste den jødiske synagogen i Oslo.

Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen forklarer hva som skjedde:

- Vi hadde en notis om et samarbeid mellom islamsk råd, mosaisk trossamfunn og det mellomkirkelige råd, som skulle oppfordre til fred og forsoning etter de siste demonstrasjonene. Men så viste det seg at vi hadde en egen journalist på saken, som hadde laget et stort oppslag om det lenger ute i avisa, forteller han til Dagbladet.no.

- I siste time oppdaget desken av vi var i ferd med å kjøre saken to steder i samme avis. Derfor satte vi inn denne notisen om den lykkelige gassløsningen istedet. Her skjer det ulykkelige - vi glemte å bytte ut bildet! sier han.

Dermed ble gassløsningen illustrert med synagogebildet. Morgenen etter ble avisa nedringt av lesere som hadde bitt seg merke i den bemerkelsesverdige koblingen mellom tekst og bilde. Ifølge en oppklarende notis i dagens Klassekampen, skapte saken telefonstorm i avisa.

Rett inn på tabbelista
- En sier jo at fanden sitter i detaljene. Dette var en maks uheldig kobling. Det eneste som ville vært verre, var vel om tittelen hadde vært «Endelig gassløsning» istedet. Men dette går nok rett inn på lista over tabber - om ikke i pressehistorien, så i alle fall i vår historie, sier Braanen.

Han har ikke tall på hvor mange som ringte avisa, men sier det var et bra trykk. Han håper leserne forstod at bildet ikke var plassert der med vilje.

- Jeg tror de som ringte inn bare reagerte på det, at de syntes det var en uheldig feil. Jeg tror vi har rydda telefonstormen nå, sier han.

- Her er det selvfølgelig en detaljkontroll som ikke holder mål. Det burde ikke skje. Men jeg har en viss forståelse for det, rett før avisa går i trykken, sier han.

- Så dere vil ikke gå til noen ekstra skritt for å sikre at lignende feil ikke skjer igjen?

- Jo, det vil nok gjøre at vi skjerper oss på siste kontrollen.

<strong>Faksimile:</strong> Klassekampen 15. januar.
Faksimile: Klassekampen 15. januar. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer