Kødder med Kongen

Steinar Kallander er lei av å bli kalt Elvis. - Etter 25 år er det lov å kødde med Kongen, sier konsertarrangøren. Og tar initiativet til en Elvis-maraton på over tolv timer.

Det vel knapt noen som ikke har fått med seg at fredag 16.august er 25-års jubileet for Elvis\' død.

Konsertarrangør og rockabilly-entustiast Steinar Kallander slår for anledningen til med en Elvis-fest på mer enn tolv timer på utestedet Gamla i Oslo. Elvis-dokumentaren «This is Elvis» åpner hyllningskvelden allerede klokken 15.00. Så går det slag i slag med filmene «King Creole», «Flaming Star», «Elvis in Concert», «Viva Las Vegas» og «Elvis on Tour». På menyen står også band som Toini & The Tomcats, Bazooka Boppers, Max Vegas\' Cruise og Stig Elvis Furseth & Hurt. Smaksopplevelsen topper seg trolig med Elvis\' favorittsandwich bestående av peanøttsmør, moste bananer og tranebærsyltetøy. Den skal selges i baren.

- Gjennom å være en del av rockabillymiljøet har jeg fått Elvis langt inn i øra i flere år, folk hevder vi går rundt og likner på ham. Derfor er det på tide å tråkke litt på Elvis, sier Kallander.

Elvis for alle

Elvis-fans finnes i mange varianter. Fra presleytarianere med egne kirker som hevder Elvis er Jesus, til mer moderate fans som nøyer seg med å like musikken.

- Trashkulturen som kom i kjølvannet av ham inneholder så mye idioti at Elvis, hvor enn han måtte være, trolig sitter og ler seg skakk, sier Kallander.

Konsertarrangøren har tilpasset kvelden for alle fan-grupperinger, men tror neppe festen faller i smak hos de mest hardbarkede Elvis-tilhengere.

- Alt dette er nok en torn i øyet for den ekte Elvis-fan som er medlem av fanklubben Flaming Star. En hyllest hvor Bazooka Boppers spiller punk og boogieversjoner av Elvis, vil neppe falle i smak der i gården, tror Kallander.

Dessuten tolker rockabillybandet Toini & The Tomcats Elvis med sin kvinnelige vokalist og Stig Elvis tolker sin navnebror med humor.

- Etter 25 år er det på tide å kødde med Kongen, sier konsertarrangøren som mener det å le av hysteriet er en bra tilnærming.

Fikk sjokk i 1977

Elvis var Kallanders første idol, mye på grunn av en onkel som stadig snakket om artisten.

- Som liten drittunge begynte jeg å klippe ut Elvis-bilder for å lime inn i ei bok. Min første kassett var med Elvis, og kom Elvis på TV tok jeg opp musikken på kassettspilleren min. Han var utrolig spennende.

Men etter bare to år som fan gikk idolet hans altså hen og døde.

Og den 16.august 1977 fikk rock\'n\'roll publikummet trolig det største sjokket de hadde fått noensinne. Folk gråt på gata og var knapt seg selv. Hvordan det kvinnelige publikummet som hadde stått i ekstase med tindrende øyne under konsertene hans tok det, tør vi ikke engang tenke på.

Siden den gang har Kallander likevel oppdaget flere konger.

- I mine øyne er Screaming Jay Hawkins og Little Richard vel så store, men det er jo ikke tvil om at Elvis hadde et større spekter. Han er veldig stor sett i lys av alle epokene han har vært igjennom. Det er ikke mange andre som har overlevd det samme, sier han.

Ukjent Elvis

Og Elvis\' spekter er stort. Det spenner fra den første Sun-innspillingen til den «Las Vegas- Elvis» vi kjenner fra 70-tallet som ble så glad i mat.

Kallander forklarer Elvis\' storhet med at han stadig fulgte med på hva som forgikk i musikklivet, var innom mange sjangere og at han lagde gode tolkninger av såvel tidas musikkuttrykk som andres låter.

Gjennom fredagens Elvis-maraton tar Kallander for anledningen navnet DJ Pelvis og spiller plater mellom band og filmer.

- Jeg skal spille plater av den ukjente 60-talls-Elvis, og regner med at mange vil spørre seg om det virkelig er Elvis de hører.

Dessuten lover konsertarrangøren å spille Mojo Nixons «Elvis is Everywhere» - en utilslørt beskrivelse av Elvis-hysteriet.

Og for de av oss som hittil bare har hørt coverversjonen av listetoppen «A Little Less Conversation» - Kallander lover å spille orginalen gjentatte ganger.

Øvrige Elvis-arrangementer:

25. august - Elvis-festivalen 2002, Chateau Neuf, Oslo

<B>BAZOOKA BOPPERS:</B> Spiller punk - og boogieversjoner av Elvis.
<B>TOINI & THE TOMCATS:</B> Her ved frontfigur og vokalist Toini.
<B>STIG ELVIS:</B> Selverklært Elvisimitator - uten å likne.