Kødder Nick med oss?

Underholdende Hornby-satire om gutteromsnerder.

KJÆRLIGHETSFORTELLING: Nick Hornby har skrevet en morosm og sødmefylt kjærlighetsfortelling, mener anmelderen.
Foto MARTINSEN/TOM Dagbladet
KJÆRLIGHETSFORTELLING: Nick Hornby har skrevet en morosm og sødmefylt kjærlighetsfortelling, mener anmelderen. Foto MARTINSEN/TOM DagbladetVis mer

||| ANMELDELSE: Annie 39 år, og bor sammen med Duncan i den gudsforlatte (fiktive) landsbyen Gooleness i Nord-England. Duncan har èn hovedinteresse i livet.

Det er den Dylan og Cohen-inspirerte amerikanske musikeren Tucker Crowe. Han forsvant på pissoar etter å ha spilt inn kjærlighetssangen «Juliet» i 1986.

En liten gruppe fans med Duncan i spissen, har de siste femten årene brukt mesteparten av sin tid på et Crowe-nettsted. Der dybdeanalysererer de geniet Crowes musikk, og kommer med de mest spektakulære teorier om hvorfor han trakk seg tilbake, og hvor han er blitt av. 

Fanatikeren Duncan
Duncan er en typisk tvangsnevrotisk aldri-voksen Hornby-skikkelse. I likhet med  gjennombruddsromanen «High Fidelty», handler også denne om nerdete musikkfans. I likhet med fotballboka «Tribunefeber», om supportere som bruker hele sitt liv på andres bravader. Boka åpner med en pilegrimsreise til USA, der paret følger i Tuckers fotspor; pissoaret der han forsvant, tomten der hans plateselskap engang sto. Reisen er anført av en fanatisk Duncan, etterfulgt av en mismodig Annie.

Kødder Nick med oss?

Som alltid hos satirikeren Hornby er skikkelsene lett karikert. Bokas egentlige hovedperson er Annie, passiv, barnløs og inderlig lei Duncan.

Da det slippes en demo av en hittil ukjent Crowe låt, våger Annie seg inn på Duncans nettsider, og skriver en anmeldelse. Til Duncans fortvilelse, men Tucker Crowes begeistring. Han sender henne en meil, og er på ingen måte det legendariske geniet internett-crowologene har spekulert seg frem til.

Hornby kødder med oss
Eksisterer Tucker Crowe? Han er så virkelighetsnært skildret at jeg ble usikker. Enda mer usikker da jeg fant et treff på Wikipedia, og et YouTube-intervju med ham.

Men det er fake alt sammen. Hornby kødder med oss. Han viser dermed hvor forløyet internett er, og hvor lett fiksjon kan gjøres om til fakta. I en underholdende, morsom, sødmefylt kjærlighetsfortelling. Den har en intelligent vri mot slutten som gjør at «Juliet, Naked» ikke ender i chick lit-sjangeren, som Hornby-kritikere mener han er farlig nær.