LEDER

Klima:

Koker kloden på konspirasjonsteorier

Dagbladet mener: Frps konspirasjonsteorier om verdens forskere er en trussel mot både klimaet og sannheten.

Oslo  20180314.
Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Engen-Helgheim. Han representerer Buskerud, sitter i Kommunal- og forvaltningskomiteen og kommer fra Hokksund.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Oslo 20180314. Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Engen-Helgheim. Han representerer Buskerud, sitter i Kommunal- og forvaltningskomiteen og kommer fra Hokksund. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Jon Helgheim (Frp) stoler verken på forskningsresultater eller forskere. I et intervju med Dagsavisen forklarer 36-åringen at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. Det har han aldri gjort. Klimaendringer forekommer, men han «tror ikke at vi mennesker påvirker særlig mye».

På spørsmål om han mener klimaforskerne bevisst lyver, svarer Helgheim nei. Men de «følger pengene». «I mye forskning jaktes det på de svarene oppdragsgiverne gjerne vil ha, og veldig mye går til å bygge opp under at klimaendringene er menneskeskapte og ikke til å undersøke andre teorier», forklarer han.

Kort oppsummert: Forskerne lyver, men ikke bevisst. Bare slik kan de hente penger til egne forskningsprosjekter. For «de fleste vil jo ha oppdrag.»

Det hadde unektelig vært litt av en nyhet: Fra sitt daglige sete i Stortingets Kommunal- og forvaltningskomité, har en ung drammenser avdekket en verdensomspennende sammensvergelse hos det store flertallet klimaforskere, som i årevis har fabrikkert forskning for pengenes skyld.

Men ikke nok med det: «Oppdragsgiveren», som ifølge Helgheim betaler for bekreftelser på menneskeskapte klimaendringer fra norske universiteter, er regjeringen. Da denne avisa gikk i trykken, satt framdeles hans eget parti med finansministeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer