LEDER

Klima:

Koker kloden på konspirasjonsteorier

Dagbladet mener: Frps konspirasjonsteorier om verdens forskere er en trussel mot både klimaet og sannheten.

Oslo  20180314.
Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Engen-Helgheim. Han representerer Buskerud, sitter i Kommunal- og forvaltningskomiteen og kommer fra Hokksund.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Oslo 20180314. Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Engen-Helgheim. Han representerer Buskerud, sitter i Kommunal- og forvaltningskomiteen og kommer fra Hokksund. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Jon Helgheim (Frp) stoler verken på forskningsresultater eller forskere. I et intervju med Dagsavisen forklarer 36-åringen at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. Det har han aldri gjort. Klimaendringer forekommer, men han «tror ikke at vi mennesker påvirker særlig mye».

På spørsmål om han mener klimaforskerne bevisst lyver, svarer Helgheim nei. Men de «følger pengene». «I mye forskning jaktes det på de svarene oppdragsgiverne gjerne vil ha, og veldig mye går til å bygge opp under at klimaendringene er menneskeskapte og ikke til å undersøke andre teorier», forklarer han.

Kort oppsummert: Forskerne lyver, men ikke bevisst. Bare slik kan de hente penger til egne forskningsprosjekter. For «de fleste vil jo ha oppdrag.»

Det hadde unektelig vært litt av en nyhet: Fra sitt daglige sete i Stortingets Kommunal- og forvaltningskomité, har en ung drammenser avdekket en verdensomspennende sammensvergelse hos det store flertallet klimaforskere, som i årevis har fabrikkert forskning for pengenes skyld.

Men ikke nok med det: «Oppdragsgiveren», som ifølge Helgheim betaler for bekreftelser på menneskeskapte klimaendringer fra norske universiteter, er regjeringen. Da denne avisa gikk i trykken, satt framdeles hans eget parti med finansministeren.

Dersom Helgheim mener alvor med påstanden om at forskere leverer de resultatene oppdragsgiverne betaler for, må han også mene at regjeringen bevisst betaler for rapporter som støtter opp under menneskeskapte klimaendringer. Regjeringen har riktignok blitt anklaget for å forsøke å styre forskningen i oppdrettsnæringen, men denne avisa bekjent har ingen anklaget regjeringen for å kjøpe forskning som slår fast at menneskeskapte klimaendringer eksisterer.

Helgheim har enten snudd stein etter stein i jakt på sannheten, eller slått seg i hodet med en. All den tid det vitenskapelige grunnlaget for menneskeskapte klimaendringer er bunnsolid, er det denne avisas mening at ville anklager om kjøpt og betalt forskning ikke kan kalles noe annet enn en konspirasjon.

Det eneste som kommer ut av slik spredning av grunnløse anklager, er økende mistillit til institusjoner vi mener er helt avgjørende for demokratiet: Frie og uavhengige universiteter og høgskoler, som styres av vitenskapelige prinsipper og metoder - ikke pengeinteresser, politiske føringer eller Jon Helgheims fantasi.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer