Kokken Geir (28) er europamester

Vant konkurransen i Stavanger.

- Jippi! sa Skeie til NTB etter at kokkeseieren var i havn.

Bocuse d’Or er det uoffisielle VM i kokkekunst, oppkalt etter den franske kokken Paul Bocuse. I år er det for første gang innført to kvalifiseringsrunder før VM-finalen i Lyon - én i Asia og én i Europa.

I dag gikk europamesterskapet av stabelen i en messehall i Stavanger - og rett før klokken 18.00 ble det klart at hordalendingen Geir Skeie (28) blir Norges representant i VM-finalen i Lyon.

Dermed kan Skeie også kalle seg europamester i kokkekunst.

Lam fra Fitjar

Skeie gikk til topps i den prestisjetunge konkurransen med rettene «Laks Austevoll» og «Lam Fitjar». Menyen er da også en hyllest til Skeies hjemsted Fitjar - og dommerpanelet så altså ut til å like både lam og laks.

20 dommere fra 20 forskjellige land bestemte at Skeie var konkurransens beste: Team Skeie hadde i alt fem timer på lage vinnermenyen, og etterpå smakte ti dommere på kjøtt og ti på fisk.

28-åringen Skeie er til daglig kjøkkensjef på Midtåsen Solvold i Sandefjord.

HELT TIL TOPPS: Hordalendingen Geir Skeie (28) gikk helt til topps i kokkekonkurransen Bocuse d\'Or i Stavanger i dag. FOTO: Alf Ove Hansen / Scanpix
HELT TIL TOPPS: Hordalendingen Geir Skeie (28) gikk helt til topps i kokkekonkurransen Bocuse d\'Or i Stavanger i dag. FOTO: Alf Ove Hansen / Scanpix Vis mer

Kokken stilte nøye forberedt til dagens konkurranse: Han har laget vinnermenyen hele 15 ganger.

VM i Lyon neste

Og nå går turen videre til VM i kokkekunst i Lyon neste år - der Skeie selvsagt har en intensjon om å gå helt til topps.

Her er gullmenyen:

Forrett: Laks bakt i avokado og nori med eggeplomme «gribiche» og sprøstekt gravlaks  med syltede grønnsaker og eplepuré.

Hovedrett: Lam med sadel og lår med estragon og rotfrukter, lammerull med aprikos, lammepølse og glasert brissel - samt lammenyre og løk.

(©NTB)

Kokken Geir (28) er europamester
FALT I SMAK: Dommere fra 20 forskjellige land kronet kokken fra Fitjar og hans lammepølse til Europas beste i Stavanger.