Kolberg og vekst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ØKONOMISK VEKST: Aps partisekretær Martin Kolberg overrasket mange med sin innsikt da han denne uken tok et oppgjør med tradisjonell økonomisk vekst basert på økt materielt forbruk. Før vi hadde fått senket våre forbausede øyenbryn leser vi på lederplass i Dagens Næringsliv at avisen mener «han kan ha rett». Undrenes tid er ikke over.

Det økonomiske systemet i verden i dag baserer seg i stor grad på at stadig økt vareproduksjon og -forbruk skal skape et stadig voksende overskudd som igjen kan brukes til fattigdomsbekjempelse og økt velferd. Stadig flere ser nå imidlertid at uendelig materiell vekst ikke går på en endelig klode. Men tradisjonene sitter dypt i ryggmargen. EUs ledere måtte gi opp da de i Lisboa-strategien fra 2000, forsøkte å legge en strategi for fortsatt økonomisk vekst uten materiell forbruksvekst.

Vi mennesker legger beslag på 20 prosent mer ressurser enn det jorden klarer å gjenskape på et år. Forbruket er samtidig svært ujevnt fordelt. Nord- menn bruker 250 prosent mer enn gjennomsnittet i verden.

I sin kommentar til Kolberg fremhever tidligere finansminister Per-Kristian Foss teknologi som den viktigste løsningen på klimaproblemene. Men hvor realistisk er det å tro at teknologien skal løse klimaproblemene raskere enn vårt forbruk øker dem? Om vi umiddelbart tar i bruk de mest effektive tilgjengelige teknologiene, ville vi kunne forsinke oppvarmingen med knapt et par tiår. Det er ikke nok. I følge klimaforskerne er vi allerede svært nær terskelen der klimaendringene ikke lenger kan snus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer