Kolleger forbannet på Persbrandt

Skuespillerkolleger føler seg sviktet av Mikael Persbrandt.

(Dagbladet.no): I forrige uke ble det kjent at Mikael Persbrandt slutter på det svenske prestisjeteatret Dramaten. Han sto da midt i en sesong som del av ensemblet i Anton Tsjekhovs stykke «Måsen» («Måken» på norsk), som lenge før premieren 22. september var utsolgt.

Nå får han kritikk fra tidligere kolleger.

– Det finnes et sinne og en følelse av å være sviktet i ensemblet. Som skuespiller trekker man seg ikke. Det er et moralsk spørsmål. Det er et kraftig tabu å overskride, som rammer både skuespillere og publikum. Og om man svikter, er det svært vanskelig å komme tilbake, sier Dramaten-sjef Staffan Valdemar Holm ifølge NTB.

Persbrandt sa opp fordi han heller vil satse på det tyske filmprosjektet «Die Patin» («Gudmoren»). Dramaten-sjefen innvilget avskjedssøknaden.

– Jeg kan ikke se annet enn at det er det beste, dermed er det ikke sagt at det er bra, sier Holm, som ifølge NTB «gjorde alt» for å beholde Persbrandt.

Persbrandts oppsigelse har fått regissør Stefan Larsson til å skrive en egen bloggpost om hendelsen:

- Veldig få har villet ha tilbake pengene for billettene. Vi har et enormt begavet ensemble som ikke har sviktet, tvert om. De er bedre enn noen sinne, mener Larsson, som selv har gått inn i Persbrandts rolle i «Måken».

Han har blitt beskyldt for å bruke Persbrandts gode navn for å selge forestillingen, noe han avviser tvert:

DETTE SIER HAN NEI TIL: Mikael Persbrandt har valgt å si opp jobben som skuespiller ved det prestisjefylte svenske teatret Dramaten i Stockholm. Foto: DRAMATEN
DETTE SIER HAN NEI TIL: Mikael Persbrandt har valgt å si opp jobben som skuespiller ved det prestisjefylte svenske teatret Dramaten i Stockholm. Foto: DRAMATEN Vis mer

- Skal man ikke kunne jobbe med Mikael Persbrandt uten å bli beskyldt for å profitere på hans publikumsmagnetiske navn? Jeg synes Persbrandt er en god skuespiller og derfor ville jeg jobbe med ham igjen, skriver regissøren som har samarbeidet med ham flere ganger.

Han mener teatret ikke har løftet fram Persbrandt mer enn noen av de andre skuespillernes navn, og at han som regissør har snakket om kollektivet i forestillingen.

- Naturligvis forstår jeg Mikaels selgende kraft, men man bygger ikke solide kunstneriske prosjekter på slikt. Denne ubegrunnede mistenkeliggjøringen gir et forvirret inntrykk. Slutt, skriver han.

VAR MED PÅ PREMIEREN: Men tre uker etterpå søkte Persbrandt om avskjed.
VILLE HELLER SPILLE FILM: Mikael Persbrandt foretrekker tysk film framfor russisk teater i Sverige.