DEBATT

Debatt: Mannegruppa Ottar

Kollektiv renselse - en folkehobby

Se deg først i speilet og spør deg selv om du vil overleve din egen moralske forargelse.

MEDLEMMER: Vi er alle medlem i, og venner med, grupper og folk vi ikke kan fordra, skriver Espen Goffeng. Foto: Tobias Schwarz / AFP / NTB scanpix.
MEDLEMMER: Vi er alle medlem i, og venner med, grupper og folk vi ikke kan fordra, skriver Espen Goffeng. Foto: Tobias Schwarz / AFP / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Espen Goffeng, forfatter og skribent.
Espen Goffeng, forfatter og skribent. Vis mer

Ah. Kollektiv moralsk renselse. Er det ikke deilig, folkens? Det er bare å kaste seg på når sjansen byr seg. Sjansen akkurat nå heter Mannegruppa Ottar. Så hvorfor ikke bare henge seg på de unisone fordømmelsene?

Fordi jeg får mark av halleluja-stemninger. Når venner og kjente er blitt frelst av det siste pyramidespillet. Når den siste supermaten fra andre siden av kloden skal lege kroppen. Når «the nerdherd» ligger i soveposer i påvente av neste iphone. Da rygger jeg.

Så til alle som i et par dager nå har latt som om de tror at 40 000 menn faktisk synes at å utøve gruppevoldtekt av småjenter er knallbra lørdagsunderholdning; her kommer det siste i rekken av mine iherdige forsøk på å begå sosialt selvmord:

Jeg skjuler nemlig en dunkel fortid som mannegrisete, tenåringsjentehatende, med-voldtekts-fleipende, hatefull mannemannemann. Ja, jeg er medlem. Jeg meldte meg inn under en av debattene om ett eller annet fordi jeg ville se hva som foregikk.

Det er noe som gjelder de fleste som bruker sosiale medier som politisk diskusjonsplattform. Vi er medlem i, og venner med, grupper og folk vi ikke kan fordra.

Jeg skulle jo selvfølgelig meldt meg ut. Men i løpet av de siste par dagene har en infantil trass, som jeg skammer meg litt over, gjort at det har blitt en umulighet. Det har den omvendte hallelujastemningen sørget for.

Så her sitter jeg da. Med begge bena i en møkkabøtte, og en udefinerbar motvilje mot å trekke dem opp. Jeg har ikke engang sokker på. Jeg har ikke helt oversikt over hva som har skjedd, men jeg er sikker på at det er helt avskyelig. Det jeg har sett fortjener sterk fordømmelse, og jeg tar sterk avstand fra det.

Sånn! Har jeg vært klar på det nå? Fint. Jeg vil altså ikke forsvare det som er skrevet. Eller denne gruppa, som ikke betyr et fnugg for meg. Jeg vil kommentere heksebrenningsfaktoren. Det må nemlig ryddes opp i en del ting her. Klar for litt skikkelig «whataboutism»?

Alle som har vært medlem av Med Israel for fred (MIFF) må fordømmes og kastreres. Der har jeg nemlig sett faktiske tilfeller av oppfordring til massedrap på sivile i Gaza. Alle som har vært medlemmer av pro-palestinske sider må frastøtes og ydmykes. Der har jeg nemlig sett faktiske tilfeller av jødehat.

Alle på siden Samfunnsengasjerte Norsk-Pakistanere må begraves og benektes. Der har jeg nemlig sett faktiske tilfeller av støtte til drap på tegnere. Alle på siden Urett Avsløres må henges ut og bannlyses. Der har jeg nemlig sett alle som bor i Øst-Aleppo omtalt som rotter som faktisk bør drepes. Alle på gruppe Ordet er ditt – Ordet er fritt må skammes og skyldes. Der har jeg sett så mye rart at det ikke er noen vits å begynne engang.

Alle i Kvinnegruppa Ottar må kjølhales og nedverdiges. Der har jeg nemlig sett hatprat om den mannlige halvdelen av jordas befolkning. Alle i gruppen Ekstremt Syke Meninger må rett og slett dø. Det er en gruppe dedikert til usmakelige ting. Men den er ikke mannespesifikk, og jeg mistenker at det er grunnen til at den fremdeles lever. Alle du kjenner som er medlemmer i disse gruppene må trues med «unfriending».

Jeg er medlem i eller har liket alle sammen, og deler da tydeligvis synet deres på alt. Schizofren som jeg er. Men først og fremst; absolutt alle jeg vokste opp med må settes i gapestokk og rulles i tjære og fjær. Jeg tror nemlig ikke det var en eneste av dem som ikke fortalte hverandre «alle barna»-vitser og det som verre er.

Vi må også sette i fengsel alle verdens største komikere. De har nemlig tjent penger på de mest groteske historier. Historier som selv Mannegruppa Ottar ville rygget for. Ta en titt på The Aristocrats, så ser du hva jeg mener. Dine kjæreste og mest elskelige artister vil aldri bli de samme. Du – ja, du ja – kan aldri le av en TV-serie eller et stand up-show igjen. Og da inkluderer jeg show som Alle Elsker Raymond, Kongen av Queens og Americas Funniest Home Videos – spesielt da det ble hostet av Bob Saget.

Om vi ikke kollektivt følger opp alt dette, så står de siste dagers hysteri igjen som et nytt tilfelle av backslapping på samfunnsnivå. Enkelt. Billig. Risikofritt. Et moderne gapestokkshow hvor vi kan kvesse våre moralske kniver, og be alle rundt oss sjekke hvor skarp eggen vår er. Men vær forsiktig med hva du ønsker deg. Se deg først i speilet og spør deg selv om du vil overleve din egen moralske forargelse.

Nå har kona nettopp lest gjennom denne teksten og fortalt meg at jeg er meg selv lik. Jeg fant det fornuftig å spørre om hun fremdeles vil være gift med meg, hvilket hun flirende nikket bekreftende til. De to mest presserende spørsmålene nå er:

a) får vi lov til slippe inn igjen fra Sverige etter høstferien, og

b) om ungene vil overleve den intense hetsen de uten tvil vil bli utsatt for på skolen de neste ukene.

Jeg avventer Facebook-gruppa Og Han Der Ville Vi Ha Tilbake På Facebook?!!.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer