TROFASTE GJESTER: Kongefamilien ankommer sammen Holmenkollen i mars 1933. Fra venstre.: Kong Haakon, kronprinsesse Märtha, kronprins Olav og dronning Maud (med sin lille hund på armen). Major Finn Qvale ledsager dronning Maud. Foto: NTB/SCANPIX
TROFASTE GJESTER: Kongefamilien ankommer sammen Holmenkollen i mars 1933. Fra venstre.: Kong Haakon, kronprinsesse Märtha, kronprins Olav og dronning Maud (med sin lille hund på armen). Major Finn Qvale ledsager dronning Maud. Foto: NTB/SCANPIXVis mer

Kollenbrøl, gratishauger og konger

Åsryggen rager vakkert over byen, grønnkledd med skog langt der oppe, med store villaer innimellom. Men fram for alt er det hoppet, skihoppet som kneiser med nakken - det norske ikonet, vinteridrettens midtpunkt, turistattraksjonen - blikkfanget.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er Holmenkollhelg denne lørdagen og søndagen, en tradisjon som sitter i de godt voksne generasjonene, som årvisst snørte beksømmen stramt og vandret med termos, matpakker og appelsin i Bergan-sekken i et folketog opp og ned til Holmenkollen.

Her jeg skriver om dette, kjenner jeg nesten gangsperren fra da vi som barn ble dratt av sted, år etter år, til fots opp og ned. En opplevelse, det var det sannelig, men turen satt i kroppen noen dager.

Å gå opp og ned og tilbringe hele lørdag og søndag i Kollen er en tradisjon som på ingen måte automatisk sitter i de yngre generasjonene. Store helsides fargerike annonser i de siste ukene har fristet hovedstadens befolkning og tilreisende med alt som skal skje - vi må alle komme, reis gjerne kollektivt og vær med på «kollenbrølet».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn