Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kols-syke Ingvar Ambjørnsen er klar med sitt største prosjekt noensinne

- Jeg skrevet en roman om noe jeg ikke kan gjøre lenger.

POPULÆR:  Ingvar Ambjørnsen er en av landets mest populære forfattere, og har et opplag i Norge på over 1,3 millioner bøker. Han innrømmer at han lever godt på lesernes kroner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
POPULÆR: Ingvar Ambjørnsen er en av landets mest populære forfattere, og har et opplag i Norge på over 1,3 millioner bøker. Han innrømmer at han lever godt på lesernes kroner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): - Jeg blir holdt i live økonomisk av leserne mine, og jeg lever godt, altså. Jeg har ikke mottatt stipender. Og det er ikke vanlig. Jeg er ydmyk og takknemlig over å ha fått til det, sier Ingvar Ambjørnsen (56) til Dagbladet.

Han er aktuell med romanen «Natten drømmer om dagen», som lanseres i et opplag på 7000. Samtidig kan forfatteren se tilbake på over 50 bokutgivelser og ti filmer. Det er disse som har generert anerkjennelse og et godt liv målt i penger.

Cappelen Damm opplyser at de har solgt hele 1 025 868 bøker signert Ambjørnsen, i tillegg kommer eksemplarene solgt via Bokklubben på rundt 300 000.

- Jeg er veldig fornøyd med livet jeg har hatt, det har gått bedre enn jeg hadde turt å håpe på. Jeg har ønsket å leve som forfatter siden jeg var 14, og har gjort det siden den første utgivelsen, sier Ambjørnsen, som debuterte i 1981 med «23-salen».
 
Bokkrets
«Natten drømmer om dagen» handler om vandreren Sune. Han trives best i eget selskap, og har forlatt familie og by til fordel for et liv i skogens stillhet. Han bryter seg inn i hytte etter hytte, spiser hermetikken, drikker spriten, og kanskje beiser en vegg som takk.

- Det handler om å hoppe av. Sune er en kompleks fyr, og dette er fortellingen om hans skogstur som blir ganske annerledes enn han hadde tenkt. Det måtte komme inn en person, det ble Vale. Det er ikke en kjærelighetshistorie, men han tar seg noe motvillig av henne, sier Ambjørnsen.

Vale står plutselig utenfor hytta Sune har brutt seg inn i. Hun har blodige, ødelagte hender, og det viser seg at hun står bak et drap. Det ender med at hun blir med Sune inn i hans skjulte skogliv.

Ambjørnsen beskriver boka som mørk, og sammenlikner seg selv med hovedpersonen gjennom deres felles outsider-posisjon.

- Dette er første bok i en krets, og jeg har planlagt fem-seks bøker til. Dette er det største prosjektet jeg har begitt meg ut på. Det skal ikke være en serie, bøkene skal stå på egne bein. Sune vil for eksempel dukke opp i tredjeperson i en av de kommende, forteller Ambjørnsen, som allerede er i gang med neste.

Ingen fjelltur For tre år siden fikk Ambjørnsen diagnosen kols. Til Dagbladet fortalte han i fjor at han går og kjenner på sin egen død, og har begynt å trene for å holde sykdommen i sjakk.

- Da jeg var ferdig med denne boka, tenkte jeg at nå har jeg skrevet en roman om noe jeg ikke kan gjøre lenger, sier Ambjørsen, som skildrer et miljø helt uten asfalt.

Han hoster stadig, men bedyrer at formen er grei.

- Alt er blitt tyngre, men det er ikke noe problem å reise fra Tyskland til Norge. Jeg trener litt hver dag - sykler på ergometersykkelen, men ingen av oss kommer til å overleve. Når man er over 50, må man regne med at det er noe, sier Ambjørnsen med et skjevt smil.

Inspirasjon til «Natten drømmer om dagen» fikk han fra det tyske vandrermiljøet, og forfatteren har planer om å sette av hele neste år for å skrive videre. Men først blir det noe annet.

- Jeg er igang med å skrive flere barnebøker om Samson og Roberto. Jeg trodde det var fem-seks år siden sist, men det er jo tolv år siden! Jeg har fått flere oppfordringer til å skrive mer om dem, så nå har jeg fått meg et fast rom på Fjordgløtt, sier Ambjørnsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media