Kongebiografien

- Kom aldri over dødsfallet

Etterkrigstiden var ingen lykkelig tid for det norske kongehus.

DE SISTE ÅRA: Det åttende bindet i Tor Bomann-Larsens biografiserie om kong Haakon og dronning Maud, handler om kongens hjemkomst i 1945 fram til hans død i 1957. Her er han fotografert på Slottet i 1951. Foto: NTB / SCANPIX
DE SISTE ÅRA: Det åttende bindet i Tor Bomann-Larsens biografiserie om kong Haakon og dronning Maud, handler om kongens hjemkomst i 1945 fram til hans død i 1957. Her er han fotografert på Slottet i 1951. Foto: NTB / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det åttende og siste bindet av Tor Bomann-Larsens kongebiografi ble lansert i går, bak Slottet i Dronning Sonja Kunststall.

Verkets avsluttende bind har fått navnet «Kongen», og behandler tida fra kong Haakons hjemkomst i 1945 til hans død i 1957.

Ensom og isolert

Kong Haakon kom hjem i 1945 etter Englandsoppholdet. Han ble en folkehelt, som samlet nasjonen, men de siste årene av hans liv ble også svært vanskelige.

- Kong Haakon kom aldri over dødsfallet til kronprinsesse Märtha.

- Sykdommen og dødsfallet preget ham hele livet, og har kastet skygger over kongefamilien fram til nyere tid. Dødsfallet ble et sjokk for ham, sier Bomann-Larsen.

Etter et lårhalsbruddet i 1955, isolerte han seg.

- Han så bare den nære familien, og tok ikke imot andre - bortsett fra statsministeren, sier forfatteren, om den siste og ensomste tida i hans liv.

En kongesigningsreise

Anders Heger, redaktør for bøkene, snakket om Bomann-Larsens nysgjerrrighet og fortellerglede i over 20 år, som denne bokserien har tatt å skrive.

- Dette er slutten på en kongereise, en kongesigningsreise.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer