Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kom bare ut og lek

Åtte ungdommer dro på hyttetur og lagde filmen «Play». Det ble en syk lek.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SMÅ BØLGER SVEIPER inntil kaia. Den lille motorbåten er fullastet. Dagbladet FREDAG har tatt med regissør John Sullivan og skuespillerne Hege Aga Rogstad (26), Siren Jørgensen (25) og Bartek Kaminski-Obuchovic (25) i den norske ungdomsfilmen «Play» ut på sjøen. Vi skal tilbake til den hemmelige øya i indre Oslofjord der filmen ble spilt inn.

Åkej, da. Vi skal ikke gå i land på øya. Det får vi ikke lov til. Så hemmelig er den.

- VIL DERE VÆRE med å leke «Play»? spurte regissør John Sullivan de unge skuespillerne på Statens Teaterhøyskole for over ett år siden.

Det ville de. De ble med på leken som bare Sullivan visste slutten på. For «Play» er ikke som andre filmer. Manuset hadde ingen dialog. Det eneste regissøren hadde med seg til øya, var en tanke om hvilken reting filmen skulle gå. Resten ble overlatt til skuespillerne.

- Utgangspunktet for hver scene var en begynnelse og en slutt. Så skuespillerne måtte ta seg fram i mellom, forteller Sullivan.

HANDLINGEN ER SOM følger: Åtte elever fra avgangsklassen på Teaterhøyskolen drar på hyttetur den siste helga før sommerferien. De vil ha litt tid sammen før de skilles. Litt tid før alvoret begynner. De har jo vært sammen døgnet rundt i tre år. De kjenner hverandre ut og inn. Tror de i hvert fall. For dette viser seg å bli en helg med mørke hemmeligheter og sterke følelser.

- Vi visste jo ikke hva som kom til å skje, men etterhvert ante vi at det bygget seg opp noe som var veldig lite hyggelig. Vi skjønte at det kom til å skje noe helt jævlig, men vi visste ikke hva og hvordan, sier Hege Aga Rogstad, en av skuespillerne.

Det er sommerlek, og det er dødsens alvor. «Play» handler om vennskap, homofili og seksualmoral. Mye følelser, for å si det sånn.

- Temaer man er opptatt av i begynnelsen av voksenlivet. Ungdomstida er virkelig et brytningspunkt mellom lek og alvor, sier regissør Sullivan.

SELV OM «PLAY» er en fiksjonsfilm, har den noe virkelighet i seg. Skuespillerne har beholdt sine egne navn, kjæresteparet Nina Ellen og Jon er sammen også i virkeligheten - og alle sammen gikk ut av Teaterhøyskolen i fjor. Men der stopper likhetene. For «Play» er ingen realityserie.

- Nei, nei, nei. Dette er ren fiksjon, forklarer John.

Han vil heller ikke høre ordet dogme, selv om «Play» på mange måter minner om Lars Von Triers filmer.

- Nei, absolutt ikke. Jeg gidder ikke å følge ti regler som en i Danmark har funnet funnet på. Det blir jo helt absurd å ikke kunne bruke ordentlig lyd. Det er jeg avhengig av, sier han.

- Nå drar vi til havs! roper Siren Jørgensen, og begynner å synge DeLillos-låta «Neste Sommer» for full hals.

En større båt suser forbi. Rett etter kommer bølgene. Hege, Siren og Bartek Kaminski-Obuchovic hoier av glede.

FØRSTE GANGEN John Sullivan traff de unge skuespillere, var på et kurs i regi av Norsk Filmutvikling. Han ble umiddelbart sjarmert. Han visste at han bare måtte jobbe mer med dem.

- Jeg la merke til det spesielle samholdet i gjengen. Det var så vennskapelig og nært, men samtidig så fjernt. Det var masse dramatikk, sier John.

De åtte håpefulle passet inn i hans idé om å flytte en gruppe mennesker fra et urbant sted til et lite landlig sted og la de konfronteres med seg selv og sine tilsynelatende trivielle konflikter. Konflikter som får et helt annet, kraftigere omfang når man reiser bort. Men mye av handlingen ble også inspirert av hvordan regissøren opplevde studentene, både som enkeltpersoner og som gruppe.

SKUESPILLERNE FIKK bare vite handlingen i en og en scene av gangen. Enkelte ganger sa regissøren også forskjellige ting til de ulike personene. Alt for å skape spenning.

- De fikk hver sin retning som skulle nå et felles mål, forklarer han.

- Ja, vi måtte ta alt på impuls. Fem minutter før tagning fikk jeg vite at jeg var gravid, sier Hege.

- Var det vanskelig?

- Som skuespiller skal man jo kunne dette. Man skal kunne improvisere ut fra en gitt situasjon, en bestemt hensikt med scenen. Vi er jo trent i det fra skolen, sier Hege.

- Det er som å putte penger på en automat, mener Bartek.

Dessuten kom de ekte følelsene etterhvert som de ble slitne. Da ble det ikke så lett å skille fantasi og virkelighet. Det ble skikkelig uggen stemning.

- Under den store krangelen ble det kaos. Alle gikk så veldig inn i situasjonen. Det var heftig og utrolig vondt samtidig. Jeg fikk en reaksjon jeg overhodet ikke hadde venta å få, sier Hege.

Siren fikk vondt i magen. Smertene hang igjen til dagen etterpå.

- Det har jeg aldri opplevd når jeg har jobbet med teater. Å gå fra jobb en kveld, og våkne med den samme følelsen etterpå.

- Ingenting er ærligere enn å improvisere. Når man improvserer, kan man ikke lure noen. Det er befriende, så kraftfullt og bra, sier John, regissøren.

Bartek nikker.

- Det hadde ødelagt så mye hvis vi visste hva som skulle skje. For da begynner man å tenke, blir selvkritisk og subjektiv. Man mister konsentrasjonen.

NOE AV GRUNNEN til at improvisasjonen går så greit er at gjengen kjenner hverandre så godt. De vet hva de må servere for å få et resultat.

- Man tenker over hva man bør si for at hun skal bite på, sier Siren, og kikker bort på venninnen.

Og kanskje var det det Siren hadde i tankene da hun sa det luktet sex av håret til Hege. I filmen, altså. Men det er hun sikkert ikke klar over selv. For noe av poenget med leken «Play» er at skuespillerne ikke får se filmen før et par dager før premieren.

- Det er klart at vi er spente. Men jeg tror jeg kommer til å like den. Jeg går rundt og sier at jeg er redd for å se den. Og jeg er jo det, men jeg tror jeg kommer til å bli fornøyd allikevel, sier Siren, og tar en lang pause.

Hun puster tungt.

- Jeg er så redd for at det skal være ubehagelig å se på. Det er jo alltid ekkelt å se seg selv.

Så sier regissør John dette, med et smil rundt munnen:

- Ja, ubehagelig tror jeg det blir for alle. Spesielt for dere.

«Play» har premiere fredag 25. juli. Les mer på filmweb.no

TRYKK PÅ PLAY: Åtte skuespillere fra Teaterhøyskolen dro på klassetur til ei øy i Oslofjorden og spilte inn filmen «Play» på en, to, tre. Dagbladet FREDAG dro på tur med regissør John Sullivan og skuespillerne Hege Aga Rogstad (26), Siren Jørgensen (25) og Bartek Kaminski-Obuchovic (25) for å snakke om hvordan det hele gikk til.