FESTIVAL UTEN DEKNING: Mange har slitt med mobildekningen på årets Øyafestival - mye på grunn av endrede mobilvaner og langt mer avanserte telefoner enn tidligere år. Både Telenor og Netcom har mangedoblet kapasiteten de siste dagene. Foto: Håkon Eikesdal
FESTIVAL UTEN DEKNING: Mange har slitt med mobildekningen på årets Øyafestival - mye på grunn av endrede mobilvaner og langt mer avanserte telefoner enn tidligere år. Både Telenor og Netcom har mangedoblet kapasiteten de siste dagene. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Kom du ikke gjennom på mobilen på Øya-festivalen?

Da er du ikke alene. Både Netcom og Telenor øker kapasiteten.

Om du har vært på Øya-festivalen de siste dagene, kan det godt hende at du har opplevd sviktende dekning på mobiltelefon, enten du har prøvd å ringe, sende tekstmeldinger - eller laste opp bilder av Kanye West eller andre på Facebook eller Twitter.

Både Netcom og Telenor bekrefter i dag overfor Dagbladet.no at de har opplevd kapasitetsproblemer under festivalen:

- Vi gikk inn før festivalen startet med mer kapasitet, men det viste seg raskt å ikke være bra nok. I forigårs tredoblet vi kapasiteten, men så i går at den fortsatt ikke var helt som den skulle være. Mellom klokka 22 og 23 i går kveld gjorde vi derfor en ytterligere økning, og da gikk det betydelig bedre. Nå ligger vi på en tre-firedobling av kapasiteten i forhold til fjorårets Øya-festival, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom til Dagbladet.no.

Også Telenor var kjappe til å øke kapasiteten da de på onsdag så at det ikke holdt:

- Dette har vært noen dyrebare dager mer erfaringer. Vi økte kapasiteten betydelig etter dag én, men opplevde for første gang å ha kapasitetsproblemer på Øya. I år hadde vi til og med en mobilvogn på Øya som vi ikke har hatt før, men likevel ble det en kundeopplevelse som har vært langt lavere enn vi liker at den skal være, forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Dagbladet.no.

- Vi kastet oss rundt ytterligere en gang i går, og tredoblet kapasiteten i mobilvogna. I tillegg har vi gjort det samme på en basestasjon på Sørengkaia. Akkurat denne fungerte ikke som den skulle, så den fikk ikke den effekten som vi håpet. Det har vi fikset i dag, så nå skal den fungere som normalt, sier Amundsen.

- Enorm vekst Hvorfor det har vært så vanskelig for de to mobilkjempene å ha fungerende dekning, kan skyldes flere forhold.

- Det er vel et symbol på en enorm vekst i markedet for smarttelefoner, og en påfølgende endring i vaner. Når «alle» er aktive i sosiale medier og på nettaviser, og laster opp og ned bilder og videoer, er det morsomt - men det viser også hvilke krav som stilles til infrastrukturen. Dette er helt nytt av året, ni av ti telefoner vi har solgt i sommer er smarttelefoner, med en enorm økning gjennom hele det siste året, forteller Vederhus i Netcom.

- Dette kan tyde på at Øya-folket er knallharde brukere av sosiale medier og datakrevende tjenester som video og streaming. Vi følger med, og blir det behov for å gå inn med ytterligere dekning i kveld, er vi raskt på saken.

Amundsen i Telenor lover også at selskapet skal gjøre alt som er mulig for at folk skal få oppleve at mobilnettet fungerer under resten av Øya-festivalen.

- Mye tyder på at Øya-folket er knallharde brukere av sosiale medier og datakrevende nettjenester med video og streaming, dette er første gang i festivalsammenheng vi har måttet gå til disse skrittene. Men i fjor var det såvidt jeg kan huske mer regn på Øya enn i år, noe som gjorde at folk ikke holdt like mye på med telefonene sine. Og året før var det ikke så mange smarttelefoner å snakke om. Vi så det samme på Slottsfjellfestivalen. Der opplevde vi stort trøkk på nettet i 2010, da det var pent vær og allerede mange smarttelefoner, sier Amundsen.

Vanskelig å sikre seg Han er også klar på at det ikke alltid er mulig å sørge for full dekning for svært mange mobilbrukere, spesielt ikke når det brått samler seg mange mennesker på ett sted - og mange av disse er tunge brukere av datatrafikk.

- Under rosetoget i Oslo i etterkant av de tragiske hendelsene 22. juli, samlet det seg svært mange mennesker på ett sted. Da var det umulig å dimensjonere for at så mange mennesker skulle bruke telefonene sine samtidig. Ikke bare brukte mange medier mobilnettet for å sende bilder og videoer inn til redaksjonene sine, gjerne filer på mange megabyte per stykk, men også mange andre ville sende bilder og videoklipp. Under slike forhold strekker rett og slett ikke de tilgjengelige frekvensene til, sier Amundsen.

Vederhus i Netcom forteller at de også møtte på mange av de samme problemene under Ski-VM. Dette bekreftes også av Amundsen i Telenor:

- Når folk som sto langs løypene i tåka oppe på Holmenkollen bare fikk se Nordthug noen få ganger i løpet av flere timer, trakk alle opp mobiltelefonene sine og fulgte tv- og radiosendingene til NRK der.

Hvordan blir det så når det nye 4G-nettet kommer for fullt - vil slike situasjoner da kunne forhindres?

- 4G-nettet vil helt klart avhjelpe på situasjonen. Men på den annen side ser vi at hver gang vi øker kapasiteten, kommer det nye tjenester som spiser av denne, sier Amundsen.