Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

På kornet:

Kom igjen, Statens vegvesen! Tilpass kjøreopplæringen for oss jenter i 20- og 30-åra

Jeg er ikke en 19 år gammel gutt.

MANGE TIMER BAK RATTET: Sånn ser det altså ut når man øvelseskjører. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
MANGE TIMER BAK RATTET: Sånn ser det altså ut når man øvelseskjører. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • På kornet er et daglig skråblikk fra Dagbladets journalister.

Første gang jeg ble tvunget inn foran et ratt var jeg 18, 19 år. Det foregikk på en parkeringsplass utenfor Bergen. Jeg var uinteressert i bil, redd for bil og veldig fyllesyk.

På tross av hastigheten på to km i timen var jeg sikker på at jeg holdt på å krasje. En bil var jo en drapsmaskin (!) og jeg følte meg ikke voksen nok til å forholde meg til det. Entusiasmen for bilkjøring sank enda et hakk etter dette kan man si, og det gikk mange år før jeg gjorde et nytt forsøk.

I den naturlige «ta lappen»-alderen bodde jeg i utlandet, og siden har jeg bodd i store byer, hvor det er mer gunstig å bruke kollektivtransport enn bil. Jeg har vanket med folk som liker å skylde på klimaproblemet når folk spør hvorfor de ikke kan kjøre bil. Du kjenner sikkert typen. Egentlig handlet det mest om redsel for min del, men etter mye gruppepress fra familien og et indre press om å skaffe meg det siste «voksenpoenget» ga jeg meg.

Det har snart gått ett år siden den første kjøretimen. Jeg er ennå ikke i mål, men jeg føler meg ganske voksen nå som jeg klarer å kjøre på motorvei og andre skumle ting uten hjertebank, stiv nakke og klamme hender. Likevel irriterer jo også jeg meg over antall timer og penger som skal til før du regnes som ferdig.

Men kronen på verket er virkelig den infantiliserende klasseromsundervisningen på slutten, sammen med masse videregåendeelever.

Mer enn fem timer med obligatorisk undervisning! Skremselsvideoer, pp-slider, idémyldring og «legg fra deg mobilen». Det er noe av det siste jeg har lyst til å ta fri fra jobben for å gjøre.

Og jeg er jo ikke en 19 år gammel gutt. Jeg har ikke behov for å kjøre kjempefort for å få et adrenalinkick. Jeg er faktisk i den gruppen som tar minst risiko på veien! Så la meg slippe da.

Jeg tipper det finnes noen der ute som ønsker at så mange som mulig skal ta lappen, selv om det nok blir mindre og mindre nødvendig. Så her er et tips, Statens vegvesen: tilpassa kjøreopplæring for oss jenter i 20- og 30-åra! Fjern det siste hinderet! Skaff oss i det minste et alternativ til dette.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!