«Kom ikke nærmere. Jeg og far»

Sårt og vondt om et berømt far-sønn-forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK:

Lekkasjene fra Trond Kirkvaags skildring av oppveksten sin i Marienlyst-traktene i Oslo, med særlig vekt på forholdet til sin NRK-berømte far Rolf, har nok vært ufullstendige, men slett ikke udekkende: Som far og familiemann sitter Kirkvaag senior igjen med lite ære etter lesning av sønnens bok, en tekst hvis hovedhensikt framstår som portrettet av faren.

Når han en sjelden gang er hjemme framstår han som uinteressert, autoritær, på sitt verste tyrannisk – blottet for evne til empati og kjærlighet. Søsknene lever helt fra de er små i konstant frykt for hva han kommer til å si til det aller meste.

Når han forvandler seg til «Den fremmede», som sønnen kaller ham, kan Rolf Kirkvaag gå så langt som til å jage sine fire år gamle barn på dør. Skildringene av kjefting og ris virker enda sterkere i ei tid der idealene for barneoppdragelse er så radikalt annerledes – hvor mye verre Kirkvaag var enn mange 1950-tallsfedre drøftes aldri.

Effektiv

«Kom ikke nærmere» handler også om mye annet som mange som var smågutter like etter krigen ganske sikkert vil kunne humre gjenkjennende til: Skumle tannleger, vonde skolefrokoster, å lære å lese med «Min første lesebok».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer