Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-streik

Kom ikke til enighet: Det blir NRK-streik

Etter timevis med mekling på overtid er det klart at partene ikke kommer til enighet, melder NTB.

RAMMES: Nyhetssendingene presenteres av journalister, og er derfor et av programinnslagene som rammes nå som 1700 NRK-journalister går ut i streik. Foto: NTB scanpix
RAMMES: Nyhetssendingene presenteres av journalister, og er derfor et av programinnslagene som rammes nå som 1700 NRK-journalister går ut i streik. Foto: NTB scanpix Vis mer

Landsstyret i Norsk Journalistlag fattet et vedtak tidlig tirsdag morgen om å ta alle medlemmer i NRK ut i streik fra klokka 13.00 tirsdag. Det bekrefter Norsk Journalistlag i en pressemelding.

Samtidig kom LO Stat til enighet med NRK for sine medlemmer og sender forslaget til uravstemning, og vil dermed ikke ta sine 613 medlemmer ut i streik.

- Vil prege 17. mai-sendingene

Et av programtilbudene som står i fare for å bli påvirket av streiken er 17. mai-dekningen. NRK kan foreløpig ikke si noe om hva som vil skje med disse sendingene.

- Vi går gjennom og vurderer konsekvenser. Vi kommer tilbake i løpet av dagen med hva som skjer. Det er stor sannsynlighet for at 17. mai-sendingene vil bli preget av streiken, sier juridisk direktør Olav Nyhus til Dagbladet.

Han vil ikke si noe om det innebærer for eksempel reprise av tv-sendingene.

Nyhus uttalte mandag til NRK at det er uvisst hva NRK kan tilby publikum ved en eventuell streik.

– Det er også slik at vi kan sende tidligere produksjoner, så det er en mulighet vi har. Dette er noe vi må vurdere nærmere, sier Nyhus til NRK.

- Vi beklager. Det var ikke mulig å bli enig, og dette er konsekvensen av det, sier leder for Norsk Journalistlag Hege Iren Frantzen til Dagbladet.

- Det som skjer nå er at alle NRK-medarbeiderne som er medlem i NJ forlater arbeidsplassen sin klokka 13.01 og går på streikemøte. Vi opplever å stå på samme sted som da vi begynte, og opplever ikke å bli møtt på kravene som vi har hatt, sier Frantzen.

- Stor avstand

I pressemeldingen skriver NJ at de opplever at det ikke har vært reelle forhandlinger mellom partene.

- Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen. NRK misbruker frontfagsmodellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene. Dette er et forhandlingsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1700 journalister ut i streik, mener Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK, etter intense forsøk på å finne løsninger hos Riksmekleren.

Norsk Journalistlag har på forhånd varslet at de vil ta ut samtlige av sine medlemmer, noe som tilsvarer 1700 redaksjonelt ansatte, dersom meklingen ikke når fram. LO Stat varslet at de ville ta ut 613 av sine medlemmer om de ikke kom til enighet.

Partene har meklet på overtid siden midnatt. Da meklingen ble avbrutt litt før klokka 12.00 tirsdag, var avstanden mellom NJ og NRK stor, skriver NJ i pressemeldinga.

– Det er stor sannsynlighet for at NRKs tilbud ville økt lønnsforskjellen mellom oss og kollegene våre i de andre store mediehusene. Vi hadde et tydelig mandat fra våre medlemmer i årets lønnsforhandlinger: å redusere forskjellen, sier Aune.

– Vi hadde vilje til å forhandle helt til siste slutt, men vi så ingen reell bevegelse hos motparten, sier Aune.

Rammer 17. mai-sendingene

Det betyr at 1700 NJ-medlemmer nå vil bli tatt ut i streik. Det kan gå ut over både nyhets- og sportssendingene, samt 17. mai-sendingen.

NRK har omlag 3500 ansatte totalt, opplyser de på sine hjemmesider.

NRK-ansatte som er medlem i Norsk Journalistlag jobber i hovedsak med redaksjonelt innhold. Derfor vil streiken trolig få store og umiddelbare konsekvenser. Direktesendt radio og TV, nyhetssendingene, nyhetsdekningen og strømming av innhold på nett er blant tjenestene som kommer til å bli rammet.

- Det kommer til å merkes. Først og fremst på nyheter og sport vil det merkes veldig godt, sier nestleder Hege Fagerheim i NRK-journalistenes fagforening NRKJ til TV 2 før meklingsbruddet var et faktum.

Hun legger også til at de er bekymret for 17. mai-sendingen.

Meklingen har pågått siden mandag klokken 10.00. Fristen for meklingen gikk ut ved midnatt, men da var partene ennå ikke kommet til enighet.

Kom ikke til enighet

Uenigheten går blant annet ut på en kompetanseparagraf, som fagforbundene ønsker for sine medlemmer for å sikre at de får den kompetansehevingen de trenger for å kunne fortsette i arbeidet sitt. De ønsker også likebehandling av tilkallingsvikarer og bedre lønn for sine medlemmer.

Partene er ikke kommet til enighet på noen av disse punktene, opplyser Norsk Journalistlag i pressemeldingen.

- Det er uforståelig for oss at NRK ikke aksepterer en ordning som er bra både for bedriften og den enkelte medarbeider.

- Vi er glad for å ha kommet til enighet med 5 av NRKs 6 fagforeninger innenfor en økonomisk ramme på 2.8. Det er spørsmålet om den økonomiske rammen vi opplever som er det avgjørende for at vi ikke lyktes med å komme i havn med NRKJ, sier Olav Nyhus i NRK.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media